Nu contează deficitul, Guvernul angajează zeci de mii de bugetari
Guvernul României a anunțat organizarea unor concursuri de angajare pentru 62.514 posturi de bugetari, în ciuda deficitului bugetar astronomic produs de creșterea numărului de angajați la stat și a veniturilor acestora. Este vorba despre posturi didactice declarate vacante în învățământul preuniversitar și superior de stat. Angajările se fac începând cu 30 aprilie 2025, anunță evz.ro.
O măsură necesară
Decizia a fost comunicată de premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern din 24 aprilie, care a subliniat necesitatea recrutării rapide a profesorilor pentru a evita probleme la începutul anului școlar 2025-2026.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că această măsură este esențială pentru buna desfășurare a activității educaționale.
„Luăm o decizie importantă și în Educație – concursuri de angajare pentru circa 62.000 de posturi.
Sunt cadre didactice angajate pe perioadă determinată, de un an, și cele încadrate la plata cu ora.
În ambele cazuri, contractele încetează la 31 august, așa că organizăm rapid concursurile”, a declarat prim-ministrul.
Situația posturilor didactice vacante
În anul școlar 2024-2025, din cele 229.119 posturi didactice, 32.385 au fost ocupate pe perioadă determinată, iar 30.129 prin plata cu ora.
Aceste contracte urmează să expire la 31 august 2025, ceea ce face necesară organizarea unor concursuri de angajare pentru ocuparea acestor posturi.
Pentru a asigura continuitatea educației, Guvernul va adopta o ordonanță de urgență, permițând organizarea rapidă a concursurilor de angajare.
Acestea vor viza atât unitățile de învățământ preuniversitar, cât și educația extrașcolară și centrele de resurse și asistență educațională din județe și din București.
Impactul asupra sistemului educațional
Această măsură vine într-un moment crucial pentru sistemul educațional, având în vedere că un număr semnificativ de profesori sunt angajați temporar.
Organizarea acestor concursuri de angajare va permite ocuparea acestor posturi cu cadre didactice calificate, asigurând stabilitate și predictibilitate pentru anul școlar 2025-2026.
Guvernul României își propune astfel să evite sincopele în sistemul de învățământ și să ofere un cadru clar pentru angajarea profesorilor. (A.N.)