Cristina Ghenea
În ultimele zile, bacteria E-coli din castraveţii bio contaminaţi a declanşat o adevărată isterie în mai multe ţări din Europa.
Autorităţile ne asigură de faptul că în România nu există motive de alarmare, deoarece la noi nu au ajuns loturi de castraveţi din Spania. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor avertizează cetăţenii că această bacterie poate fi luată din mai multe alimente, iar igiena este cel mai important mod de prevenire.
Cazuri mortale
În Germania, 10 persoane au murit şi aproximativ alte 300 au fost internate, în urma consumului de castraveţi bio, contaminaţi cu bacteria Eschierichia coli (E-coli). Deoarece s-a nimerit ca legumele să aibă ca ţară de origine Spania, după câteva verificări, autorităţile române au transmis populaţiei că pe tarabele şi în supermarketurile noastre nu au ajuns astfel de legume. Totuşi, potrivit unui comunicat de presă, în fiecare judeţ din ţară, cei de la DSVSA vor monitoriza în continuare lanţurile de magazine, verificând în special legumele bio, crescute cu îngrăşământ natural, cele de la care pot apărea infecţiile cu E-coli.
Totul depinde de educaţia sanitară
Marius Lăzărescu, directorul DSVSA Hunedoara, este de părere că oamenii se alarmează doar acum, din cauza situaţiei din Germania, însă cu toţii ne supunem unui astfel de risc în fiecare zi. Asta, deoarece bacteria poate fi găsită şi în carne, dacă aceasta este gătită la mai puţin de 71 de grade Celsius, sau în laptele crud, dar şi în orice legumă sau fruct, crude şi nespălate. „Bacteria există dintotdeauna, iar oamenii trebuie să conştientizeze importanţa igienei. Spălatul alimentelor înaintea consumului, precum şi spălatul des al mâinilor reduc riscul îmbolnăvirii. Iar acest lucru este valabil indiferent dacă consumăm alimente din Spania sau din grădina proprie”, a declarat Lăzărescu. Acesta a mai adăugat şi că în cadrul controalelor de rutină desfăşurate de DSVSA, va fi urmărită atât provenienţa produselor, precum şi calitatea acestora şi buletinele de analiză, iar cazurile suspecte vor trece printr-o serie de examene de laborator. Tot pe educaţia sanitară pune accent şi Dumitra Ştefan, directorul DSP Hunedoara. „Tot ce înseamnă infestarea cu bacteria E–coli ţine de igienă. Dacă oamenii nu respectă măcar câteva dintre regulile de igienă, atunci, cu siguranţă sunt expuşi îmbolnăvirii. Spălatul pe mâini, de exemplu, chiar dacă pare ceva simplu şi cât se poate de banal, este neglijat de foarte multă lume”, a declarat aceasta.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…