Cristian Petrean (foto), preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara, s-a născut în 3 aprilie 1980 la Deva, e căsătorit şi are o fetiţă de cinci ani. Este economist licenţiat, iar în prezent face a doua facultate, cea de Educaţie Fizică şi Sport de la Sibiu.
În fotbal a îndeplinit funcţiile de director executiv la clubul Mureşul Deva în Liga a II-a (în perioada 2007 – 2011) şi director sportiv la Liceul Sportiv Deva (2015 – 2017). A activat ca arbitru în campionatul judeţean între 2005 şi 2015. Este preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara din februarie 2018, când a fost ales (cu un scor de 33 – 10 la voturi) în locul regretatului Mircea Sîrbu, fostul preşedinte al AJF Hunedoara, decedat în ianuarie acelaşi an. Cum fotbalul stă, ne-am îndreptat către cel care este motorul mişcării fotbalistice din judeţul nostru şi l-am… activat într-o discuţie telefonică din care a ieşit acest interviu.
Reporter: În primul rând, ce ne puteţi spune despre impactul coronavirusului asupra activităţii fotbalistice din judeţ?
Cristian Petrean: Sigur, actuala pandemie ne-a afectat mult pe partea sportivă, deoarece competiţiile şi antrenamentele se aflau în plină desfăşurare. Cum se va rezolva situaţia actuală rămâne de văzut. Din punctul nostru de vedere, în competiţiile care au o finalitate naţională – mă refer aici la barajul de promovare din Liga a IV-a şi la unele ale juniorilor – nu putem face nimic până când Federaţia nu stabileşte noi termene de desfăşurare. În ceea ce priveşte campionatele de juniori D, E, A1, B1, în mare parte cred că putem rezolva. La Liga a V-a şi juniori C aşteptăm să vedem când primim undă verde din partea autorităţilor. Mesajul Asociaţiei Judeţene de Fotbal pentru toţi cei implicaţi în fenomen este să luăm în serios actuala situaţie, să stăm acasă şi să nu răspândim boala.
Reporter: Care sunt scenariile, optimiste sau pesimiste, pentru reluarea competiţiilor?
Cristian Petrean: Scenariul pozitiv ar fi ca pe 16 mai să ne reluăm activitatea competiţională, cum au spus cei de la Federaţie. Poate fi şi mai repede, dacă actuala stare de urgenţă la nivel naţional nu se prelungeşte. În cazul acestui scenariu pozitiv, noim de la AJFm împreună cu reprezentanţii echipelor vom stabili cât de mic sau de mare va fi intervalul necesar pentru reacomodarea jucătorilor la efort, adică pauza dintre reluarea antrenamentelor şi reînceperea competiţiilor oficiale. Lucrurile sunt destul de complicate, chiar şi acum unii ne întreabă dacă să se antreneze sau nu, dar noi nu le putem recomanda ce să facă.
Reporter: Ce se va întâmpla cu Campionatul Judeţean, care trebuie să desemneze campioana pentru barajul de promovare în Liga a III-a?
Cristian Petrean: În mod normal sezonul se termina pe 30 iunie. Acum totul depinde de FRF, dacă decid să „împingă” sezonul mai departe şi barajul să se joace undeva în iulie. Oricum, Liga a IV-a nu se poate termina doar cu cele trei etape rămase din sezonul regulat, să se joace doar atât şi gata. Dacă Federaţia prelungeşte termenul, vom lua atunci o hotărâre împreună cu reprezentanţii cluburilor, cu care comunicăm permanent. Cele 22 de etape vor fi finalizate, asta e sigur. După asta nu putem da un scenariu anume. Dacă rămâne timp suficient vom juca play-off şi play-out aşa cum s-a stabilit iniţial, tur-retur. Există şi varianta unui play-off cu un singur tur, în care primele trei clasate vor avea un meci în plus acasă, mai avem şi o variantă cu un Final Four. Însă totul este în funcţie de timpul avut la dispoziţie, de datele pe care le va stabili Federaţia. Când vom şti asta vom avea o şedinţă cu reprezentaţii cluburilor din Liga a patra şi vom alege varianta de desfăşurare a campionatului. Noi la AJF lucrăm în acestă pauză la alocarea de vize şi la alte chestiuni administrative, urmând ca în 1 – 16 aprilie să ne luăm concediu de Paşti. Sperăm ca prin 20 aprilie să putem stabili cum ne reorganizăm competiţiile, cele care depind de noi.
Reporter: Să rămânem puţin la Liga a IV-a; ce soluţii aveţi să creşteţi numărul echipelor de aici, în prezent fiind doar de 11?
Cristian Petrean: În 23 ianuarie am avut o întâlnire cu cluburile de Liga a IV-a, în care am stabilit noi condiţii de înscriere în acest eşalon. Am eliminat condiţia existenţei echipei de juniori U-19, pentru că la nivel de comune este foarte greu să se formeze asemenea grupe. Să fim bine înţeleşi, campionatul U-19 nu se va desfiinţa, pentru că trebuie să existe o arie de selecţie. Am identificat câteva localităţi cu echipe în Liga a V-a care au deja baza necesară şi ar putea face pasul spre Liga a IV-a. Este vorba despre Măgura Pui, Sântămăria Orlea, Zarandul Crişcior, Comunal Ilia. Am vorbit cu cei de acolo, deocamdată doar discuţii generale, nimic concret. Să ştiţi că partea financiară nu ar constitui o problemă. Spre exemplu, diferenţa la baremul de arbitraj este de numai 50 de lei. Încercăm ca într-un an să avem condiţii uniforme la cele două ligi. Pentru sezonul 2020 – 2021 am introdus condiţia obligatorie ca şi la Liga a V-a cluburile să aibă o grupă de copii şi juniori, nu contează la ce vârstă, să fie under-indiferent cât. Am luat măsuri, acum rămâne să aşteptăm rezultatele. Cred că Liga a IV-a este mai puternică acum, cu acest sistem de play-off, în care sunt mai multe meciuri tari între echipele puternice. Campioana judeţeană va avea astfel o şansă în plus la baraj.
Reporter: Referitor la baraj, ce şanse de promovare în Liga a III-a credeţi că are viitoarea campioană judeţeană?
Cristian Petrean: În opinia mea avem şanse egale cu ale adversarului din Gorj. Este un judeţ mai accesibil nouă faţă de Arad şi Timiş, care ne sunt superioare, să recunoaştem. Hunedoara, Gorj şi Caraş-Severin sunt mai echilibrate valoric. Ne amintim de barajul de acum doi ani dintre CS Hunedoara şi Lupac, au câştigat ei aici, am învins noi acolo, ne-am calificat datorită numărului de goluri din deplasare. Este imposibil de dat un pronostic în privinţa câştigătoarei campionatului, deşi Jiul şi Gloria Geoagiu, poate şi Aurul Brad, par desprinse de celelalte. Să nu uităm însă că în play-off punctele se înjumătăţesc, iar diferenţele ar fi de numai 5 – 6 puncte, pe care în numai două etape le-ai putea recupera. Important este să reuşim să organizăm competiţia internă în aşa fel încât jucătorii viitoarei campioane să atingă vârful de formă la jocurile de baraj. Totul este să nu se prelungească actuala stare de urgenţă.
Reporter: Am vorbit doar de ligile de seniori, ce alte competiţii aveţi în derulare la AJF?
Cristian Petrean: Dacă în anul 2017 am avut 11 competiţii, la finalul lui 2019 am avut 22, iar anul acesta suntem în curs de implementare a celei de-a 23-a, acel Playmaker UEFA + Disney pentru fete între cinci şi opt ani. În felul acesta vom ajunge să cuprindem toată aria de selecţie, ca vârste şi ca sex, fetele fiind incluse şi ele în proiectul Federaţiei în ceea ce priveşte fotbalui feminin. Avem şapte competiţii de seniori, şapte de juniori – de la U-7 la U-19 ani – şi altele în diverse parteneriate, cu FRF şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, cu care avem o colaborare de durată şi foarte bună. Este vorba de Interliga Naţională, Interliga Gheorghe Ola, Interliga Gheorghe Ene, „Transformă uliţa în stadion”, „Din cartier pe stadion”, „Memorialul Michael Klein”, „Memorialul Mircea Sîrbu”, Cupa Satelor (unde Crişciorul trebuia să ne reprezinte la faza zonală, cu echipe din Arad, Timiş, Caraş) şi cea de fotbal feminin, unde după o competiţie judeţeană la care au participat nouă echipe, reprezentanta judeţului nostru a câştigat titlul naţional. Este o performanţă deosebită pentru un judeţ fără nici o istorie în fotbalul feminin.
Reporter: Ca ultimă întrebare, cum staţi cu finanţarea la AJF?
Cristian Petrean: Am obţinut 100.000 de lei de la Consiliul Judeţean Hunedoara pentru un proiect iniţiat de noi în 2019 pe Legea nr.350. Cu aceşti bani am cumpărat treninguri noi pentru 780 de fotbalişti de la grupele de copii şi juniori A1, C, D, parţial şi E, iar echipele de Liga a V-a au primit câte 10 mingi. Anul acesta am depus un nou proiect la Consiliul Judeţean pentru a asigura treninguri noi şi pentru echipele de seniori, cu noua siglă AJF, despre care probabil o să aflăm mai multe în perioada următoare. Vrem să transmitem astfel un mesaj mai puternic prin această nouă identitate vizuală, pentru a sprijini şi promova mişcarea sportivă. Din partea Federaţiei am primit 5.000 de euro printr-un proiect de solidaritate cu AJF-urile, bani pe care i-am folosit pentru plata subvenţionată a arbitrajelor la competiţiile de copii şi juniori.
Reporter: Succes şi sper să ne vedem curând pe stadioanele din judeţ, la competiţiile fotbalistice.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…