Actualitate

Nu s-a schimbat nimic. Cu salarii babane, unii medici încă cer șpagă

Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat că medicii solicită mită. Datele sunt relevate de mecanismul de feedback al bolnavilor, scrie Gândul. Această tendință reflec­tă o problemă persistentă de corupție în sistemul medical din România.

Le e frică
În general, pacienților le e frică să spună ceva rău de medici. De ce? Le e frică că nu-i mai tratează. Vezi cazul me­dicilor din Moldova care au refuzat să mai facă gărzi din cauză că au fost cri­ti­cați de pacienți. Acesta este nivelul în România!.
Creșterea numărului de reclamații pri­vind mita în sistemul medical este un semnal alarmant care necesită atenția autorităților.
Mecanismul de feedback al pacien­ților din spitalele românești este un sis­tem implementat pentru a evalua sa­tis­facția pacienților cu privire la serviciile medicale. Acesta cuprinde 8 întrebări.
Cele mai multe plângeri
Din februarie 2024 până în decem­brie, 4,49% dintre români au răspuns afirmativ prin mecanismul de feedback al pacientului, că li s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către per­sonalul medical. În anul 2023, doar unul dintre 1,75% dintre pacienți au răs­puns afirmativ.
Mai multe spitale au fost implicate în scandaluri legate de cererea de mită de către cadre medicale și iată care sunt spi­talele cu cele mai multe plângeri, raportate la numărul de pacienți: Spi­talul Universitar, Colentina, Matei Bals, Fundeni.
În 2024, s-a înregistrat o ușoară scă­dere a numărului pacienților care au reclamat că au fost obligați să aducă de acasă medicamente sau alte materiale necesare tratamentului. Această ten­din­ță sugerează o îmbunătățire a acce­su­lui la medicamente și materiale me­di­cale în spitale, dar problema persistă în continuare. O altă problema a pacien­ților este curățenia, de la 9,14% -2023 până la 18, 12%- 2024.
Dragoș Vană, fondatorul platformei Graphs.ro, a discutat despre relevanța sondajului și despre numărul de pacienți din România.
„Chestionare completate, total pe luna sunt în jur de 40.000. În total se trimit cam 200.000 de chestionare și cam 40.000 de pacienți completează toate cele 8 întrebări. Datele acestea sunt destul de relevante”, subliniază fon­datorul. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

4 minute ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

5 minute ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

6 minute ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

6 minute ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

9 minute ago

Nebuni sunt peste tot. Sechestrate de capul familiei

Un hunedorean și-a sechestrat familia, soția și fiica sa, amenin­țându-le cu un cuțit. Cele două…

10 minute ago