Fara bascalie

Nu suntem stăpâni pe soarta noastră…!? (II)

Voi continua prezentarea raportului despre România, scris de dr. George Friedman, directorul executiv al companiei de expertiză internaţională STRATFOR. Cei interesaţi pot accesa site-ul http://en.wikipedia.org/wiki/George_Friedman, unde vor găsi toate datele necesare.
Partea rezervată pentru astăzi poartă numele – dat de George Friedman – „Geopolitică şi automutilare”.
„Să începem cu geografia. Munţii Carpaţi definesc România, dar într-un mod ciudat. În loc să servească de frontieră pentru ţară, să o apere, arcul Munţilor Carpaţi mai degrabă o împarte în trei părţi. În sudul Carpaţilor este câmpia valahă, inima României contemporane, unde se găseşte şi capitala, Bucureşti, şi unde este localizat un vechi centru petrolier, Ploieşti. În estul Carpaţilor este Moldova, iar în nord-vestul lor, Transilvania, cu un relief deluros, mai accidentat.
Exact aici este tragedia geopolitică a ţării. România este o naţiune divizată de geografia sa. Nici una dintre cele trei părţi nu este uşor de apărat. Transilvania a ajuns sub dominaţie maghiară în secolul al XI-lea, iar Ungaria a ajuns sub stăpânire otomană şi austro-ungară. Valahia a fost sub stăpânire otomană, iar Moldova, otomană şi rusă. Înainte de secolul al XIX-lea, când a fost în sfârşit unită, România a mai reprezentat o singură ţară doar când a fost în întregime cucerită (de Mihai Viteazul, n.tr.). Şi singura dată când a fost cucerită s-a întâmplat când vreun imperiu a dorit să folosească Munţii Carpaţi pentru propria securitate.
Unii dintre noi consideră geopolitica drept o oportunitate. Cea mai mare parte a umanităţii o vede drept o catastrofă. România a fost mult timp o naţiune, dar rar s-a întâmplat ca această naţiune să fie unită într-un stat. După ce a devenit un stat-naţiune, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a avut o existenţă precară, balansând între Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Rusia, ţinând cont şi de Germania, aflată la distanţă mai mare, dar cu influenţă puternică. România şi-a petrecut perioada interbelică încercând să găsească un echilibru între monarhie, autoritarism şi fascism, dar nu a reuşit. I s-a părut că e în siguranţă prin alianţa cu Hitler şi s-a trezit în prima linie a frontului, atunci când Germania a invadat Rusia. Pentru a înţelege în ce fel de alianţă era România, trebuie să avem în vedere următorul fapt: când sovieticii au început marele lor contraatac după Stalingrad, s-au aruncat asupra trupelor româneşti şi maghiare. Românii s-au găsit în situaţia de a lupta şi muri pentru germani, iar apoi şi-au luat revanşa faţă de ei, fiind sacrificaţi de către sovietici.
Toate acestea au dus la ocuparea României de către Uniunea Sovietică, iar ruşii au aplicat o strategie unică. Ungurii s-au ridicat împotriva Uniunii Sovietice şi au fost zdrobiţi, cehoslovacii au încercat şi ei să creeze un regim comunist liberal încă loial sovieticilor şi au fost zdrobiţi. Românii au reuşit să păstreze o anume autonomie faţă de sovietici, în ceea ce priveşte politica externă. Modul în care au realizat acest lucru a fost însă printr-un regim politic mai opresiv, la acea vreme, chiar decât cel al Uniunii Sovietice. Ruşii ştiau că NATO nu are de gând să-i invadeze, şi cu atât mai puţin prin România, aşa că atâta timp cât regimul românesc îşi ţinea propriul popor în mână, ruşii puteau să le tolereze acţiunile de politică externă. România şi-a menţinut identitatea naţională şi o politică externă independentă, cu preţul îngrădirii aproape totale a libertăţilor personale şi al sacrificării prosperităţii economice.”
(va urma – România şi Nicolae Ceauşescu)

4 comentarii la „Nu suntem stăpâni pe soarta noastră…!? (II)

  • pornind de la credinta ca doar Dumnezeu este stapin pe soarta noastra si dupa ce abia am revazut pentru a nu stiu cita oara filmul La bella vita cu inegalabilul Roberto Benigni, ma gindesc ca analizele acestor domni sunt si pot fi mai mult decit instructive doar sa fie cine sa le citeasca si cine sa le inteleaga…pe deoparte sunt domni calificati si instruiti pentru un militantism social democratic sau chiar socialist si am citit un anume domn din Canada care vine cu niste dezvaluiri verosimile despre situatia internationala in general si unde se afla tara noastra in special…apoi sunt militantii de dreapta uneori chiar vajnici masoni sustinatori ai capitalismului(acolo unde este de-adevaratelea)care vin si ei sa ne explice cum stau lucrurile…treaba este ca Romanica noastra este atit de imprevizibila in lenea ei proverbiala ca toate aceste frumoase teorii pot fi spulberate de un eveniment cit se poate de nesemnificativ…pe cit pariu ca suntem capabili sa mai creem un dictator odios numai si numai din comoditate(sa nu spun lene)…

  • Va spun si eu: bine ati revenit! Si da, problema celor care trebuie sa citeasca si sa inteleaga devinte din ce in ce mai acuta!

  • multumesc!
    si apropo de modul lejer in care se accepta la noi gosipul dupa dezvaluirea in presa sau altfel spus dupa demascarea rahaturilor facute de Robert Negoita, care pe undeva il vizeaza si pe Victor Ponta, adica proxenetismul si gindindu-ne la minorele abuzate prin aceste asa-zise agentii de modele nu am vazut nicio reactie, nicio atitudine transanta impotriva acestora…unde ne este etica din momentul in care niciun cetatean sau nicio cetateanca afiliata in asociatii(unele chiar cu slogan crestin) care combat prostitutia nu au nici cea mai mica tresarire vis-a-vis de cazuri de o asemenea gravitate. totul este normal in anormalitatea faptelor ca si cum baietii tre sa-si faca placerile cum vor si fetele tre sa se supuna si daca vor bani sa presteze servicii stimabilor ca de-aia sunt stimabili…si-atunci numai cine are alte ocupatii sau chiar nu vrea nu poarta tara noastra in obscuritatea perditiei adica a unei tari care poate fi guvernata doar de o clasa absolut corupta si mafiota…nu tre sa ne faca altii destinul de rahat ni-l facem noi singuri…si poate si pentru ca de exemplu evreul isi minca rahatul de sub unghii sa-si scoleasca fiii, taranul roman ii umfla de bataie si munca fiii ca sa le cumpere un petec de pamint…

  • Revenind in actualitate: chiar nu suntem stapani pe soarta noastra! Si asta nu pentru ca cineva vrea sa ne controleze, sa ne induca un anumit mod de viata social-economica, ci pentru ca noi ne batem joc de soarta noastra(a-ti bate joc, nu inseamna a fi stapan). Nici in scuza referitoare la incompetenta celor care ne conduc nu mai cred (desi e clar ca exista si asa ceva). Cred ca este mai mult decat atat. Si nu cred nici ca doar acestia sunt de vina…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura