Nu vom lăsa de izbelişte spitalul!
Edilul-şef din oraşul Paliei, Ovidiu Bălan (foto), vrea ca, indiferent de sacrificiul financiar pe care administraţia locală va fi obligată să-l facă, să nu lase spitalul municipal de izbelişte.
Multe zvonuri, dar încă nici un nume
După ce medicul chirurg Dan Mihail Sechi şi-a prezentat demisia din funcţia de manager al spitalului orăştian, din motive strict personale, administraţia locală este în căutare de înlocuitor. „Demisia este din 4 martie 2013, iar domnul Sechi va rămâne pe post până la găsirea unui interimar, ceea ce şi căutăm în momentul de faţă. Vizăm mai multe persoane, dar nu am hotărât încă cine va prelua funcţia. Cu precădere, ne dorim un manager care să provină din sfera economică şi care să nu fie din Orăştie, pentru că urmează o perioadă în care va trebui să se ia măsuri inclusiv de restructurare şi aşa că vrem să prevenim subiectivismul. Restructurarea nu vizează personalul medical, ci doar pe cel auxiliar”, a afirmat Ovidiu Bălan.
Arieratele, problema cea mai grea
Cât priveşte situaţia financiară a unităţii medicale, edilul-şef face lumină. „Datoriile sunt foarte mari şi ne vor afecta bugetul local. La final de 2012, arieratele însemnau în jur de 370.000 de lei, iar la finele acestei luni, probabil că vor ajunge la 670.000 de lei. Am reuşit să plătim 100.000 de lei din aceste arierate, din bugetul primăriei. Căutăm soluţii, pentru că vor veni lunar pe capul nostru şi trebuie achitate în proporţie de minimum 85 la sută, pentru a nu ne fi blocate cotele defalcate din Trezorerie. Restul de bani îl vom scoate din bugetul local, acesta fiind un mare sacrificiu, pentru că se va încetini procesul investiţional. Înseamnă, deci, mai puţine lucrări, pentru că banii vor merge către acoperirea datoriilor. Vreau să specific un lucru foarte important. Spitalul a avut probleme dintotdeauna, doar că la finalul fiecărui an, venea câte o rectificare ce anula din datorii. În momentul în care acum doi ani l-a preluat primăria, acesta nu avea datorii. Neîmpărţirea echilibrată a bugetului de către CJAS pe cele 12 luni dintr-un an, măririle de salarii de şapte, apoi opt la sută, conform reglementărilor în vigoare, precum şi depăşirea contractului cu CJAS (nu puteai lăsa pacientul să moară pentru că nu mai ai bani alocaţi), au dus la situaţia în care facturile de la furnizori nu mai puteau fi plătite din cea de-a doua jumătate a anului. Pe finalul anului, existând datorii, au început să apară arieratele”, a precizat primarul. Acesta a mai menţionat că în condiţiile în care nu se iau măsuri manageriale, iar contractul cu Casa de Sănătate nu se majorează, la finele lui 2013, datoriile vor atinge 2 milioane de lei, iar arieratele, 1,5 milioane de lei.
Cine-o fi de vină, cine-o fi greşit…
„Vinovat este şi sistemul, dar vinovaţi suntem şi noi. De două luni, facem analize financiare în ceea ce priveşte spitalul şi am ajuns la concluzia că activitatea poate fi revigorată, dar avem nevoie şi de un contract mai bun cu Casa de Sănătate. Totodată, se vorbeşte de o posibilitate de finanţare a paturilor de pe ATI direct de Minister, nu prin Casă, ceea ce ar fi foarte bine pentru toate spitalele. Ar mai fi nevoie să fie aplicate măsuri urgente de management, însă unele trebuie gândite pe termen lung. Personal, nu am aflat despre problemele reale ale instituţiei medicale de mult timp, acest lucru descoperindu-l în luna ianuarie a anului curent. Ori de câte ori cei de la spital au cerut ajutor financiar pentru plata utilităţilor, de exemplu, l-am oferit. Dar să intru în problemele de acolo, ce ţin de administrare şi management, am făcut-o doar din acest an”, a mai arătat edilul-şef din Orăştie.
Este bine de ştiut!
Ceea ce-l pune pe gânduri pe primar este că localnicii, deşi nu sunt vinovaţi de situaţie, trag ponoasele. „Locuitorii municipiului trebuie să afle că aceşti bani pentru plata arieratelor se iau din alocările destinate investiţiilor (canalizare, apă, parcări, drumuri, trotuare etc.). Mai trebuie să ştie că plătesc de două ori serviciile medicale: prima dată prin asigurarea de sănătate (CAS) şi a doua oară din taxele şi impozitele ce le achită la primărie. Doar 48 la sută din cei ce apelează la serviciile spitalului municipal sunt din Orăştie, restul sunt bolnavi din localităţile limitrofe municipiului”, a spus, în încheiere, Ovidiu Bălan, edilul şef al Orăştiei.