În fiecare an, pe data de 24 martie, se sărbătoreşte Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei, ziua în care, în 1882, medicul Robert Koch a uimit comunitatea ştiinţifică a vremii cu descoperirea sa: bacilul care îi poartă numele şi care produce tuberculoza.
A doua cauză infecţioasă de deces
„Stopaţi tuberculoza pe durata vieţii” – sub acest slogan, în anul curent, se va desfăşura Ziua Mondială de profilaxie a tuberculozei. TB este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Din păcate, nici hunedorenii nu sunt scutiţi, singura veste bună fiind aceea că în ultimii cinci ani s-a înregistrat o scădere progresivă a numărului de bolnavi de TB la nivel de judeţ. Astfel, potrivit medicului primar pneumolog Maria Neagu, şef al Secţiei de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva şi Coordonator al Programului de Control al Tuberculozei în judeţul Hunedoara, incidenţa bolii este în scădere. Numărul total de bolnavi TB a fost de 344 în 2011 (281 cazuri noi şi 63 recidive), faţă de 389 în 2010 (320 cazuri noi şi 69 recidive), iar incidenţa a fost de 74,5 la suta de mii de locuitori în 2011, faţă de 84,3 la suta de mii de locuitori, în 2010.
Tratamentul este gratuit
Tratamentul pentru TB este inclus într-un program naţional şi este gratuit. “Durează între şase şi opt luni şi este eficient în proporţie de 95 la sută. Este foarte important ca pacientul să nu renunţe la medicaţie. Mulţi pacienţi se simt mult mai bine după două săptămâni şi cred că sunt vindecaţi. Nu este adevărat. Abandonarea medicaţiei face ca bacilul Koch să devină rezistent, iar costurile vindecării vor fi mult mai mari, în acest caz. Este o boală infecţioasă care se comportă clinic nespecific: febră, tuse, scădere în greutate. Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză, iar dacă ai aceste simptome, trebuie să recurgi la un consult de specialitate, pentru că tuberculoza este nu numai tratabilă, ci şi vindecabilă”, a precizat Dorel Bretean, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, instituţie care îşi continuă tradiţia medicală începută în anul 1904, deservind nu numai judeţul Hunedoara, ci încă 22 de judeţe, la care se adaugă şi Bucureştiul.
Vorbesc gurile rele că un șef din zonă, are program fix cu tinerica pe care…
Mihai O., din municipiul Orăștie Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic internațional…
Ștefan Tiriteu, managerul Spitalului municipal Brad Pentru că a reușit achiziționarea unui Computer Tomograf pentru…
„Începând din anul 2021, prin acest program, locuitorii județului Hunedoara au acces la servicii medicale…
Asociația Rădăuțiul civic a venit cu un test pentru cetățeni în care să deosebească o…
Două autoturisme au ars, luni, într-o parcare din oraşul Vulcan, în Valea Jiului, intervenţia pompierilor…