Categories: Actualitate

Numitor comun în problema deşeurilor din judeţ

Oana Mihnea

Proiectul prin care se doreşte crearea unui sistem de colectare şi gestionare a deşeurilor la nivel de judeţ încă se dezbate intens la nivelul administraţiilor locale. Totuşi, în urma ultimelor discuţii între reprezentanţii ADI Deşeuri şi primari, s-a ajuns la un numitor comun în anumite privinţe.

Taxă sau tarif?
Potrivit informaţiilor furnizate de către Ioan Prip (foto), preşedintele ADI Deşeuri, această săptămână a fost una a discuţiilor intense pe tema modului în care oamenii vor plăti pentru serviciile prestate în momentul în care proiectul va deveni realitate. Solicitarea pentru abordarea acestei probleme a venit din partea primăriilor din Valea Jiului. Mai exact, ar exista două posibilităţi, taxă sau tarif. În cazul tarifului, operatorul trebuie să meargă din poartă în poartă, la fiecare cetăţean, pentru a încasa plăţile. Prin sistemul taxă, consiliile locale vor încasa banii, iar apoi aceştia vor fi viraţi în conturile operatorului. Valea Jiului a optat pentru taxă, motivând că majoritatea serviciilor sunt achitate de către cetăţeni în acest mod. Primăriile Deva, Haţeg, Orăştie, Brad şi Hunedoara au ales tariful. Un alt aspect important este acela că, persoanele care nu vor dori să beneficieze de acest serviciu, pentru că vor exista şi asemenea situaţii, vor trebui să plătească o taxă specială, numită taxă de salubrizare. Cuantumul acesteia nu a fost stabilit încă.

Se găsesc soluţii
O altă problemă clarificată este aceea a tipului de deşeuri care au fost specificate în studiul de fezabilitate pentru a fi ridicate. Până acum, doar cele menajere erau cuprinse în proiect, dar, inevitabil, au fost aduse în discuţie şi cele voluminoase, pentru care nu exista nici o soluţie. În urma întâlnirilor reprezentanţilor ADI Deşeuri cu primarii, s-a decis realizarea unui nou studiu de fezabilitate, care va cuprinde şi colectarea deşeurilor omise. Chiar şi locul unde aceste deşeuri vor ajunge a fost aproape stabilit. „Consiliul Judeţean are un teren de 1,5 ha lângă locul unde se construieşte deponeul, în Valea Jiului este aproximativ un hectar în Uricani, Haţegul şi Bradul urmează să caute unul, iar Orăştia probabil le va duce tot la Bârcea Mare“, a adăugat Ioan Prip.

Va trebui să aleagă
La municipiul Hunedoara, situaţia este mai deosebită. Întrucât se află în plin proces de înfiinţare a unui serviciu propriu de salubrizare, va trebui să decidă cum vor funcţiona. Contractul pe care îl are Hunedoara cu firma actuală expiră în curând, iar noul serviciu probabil va funcţiona până intră sistemul de colectare judeţean în activitate. Din acel moment, serviciul propriu de salubrizare al municipiului s-ar putea ocupa de gunoiul stradal şi deşeurile voluminoase, iar cel judeţean de cel menajer. Dacă se aprobă şi studiul de fezabilitate cu includerea deşeurilor voluminoase, se pare că primăria va trebui să decidă cum va proceda, le iau ei sau le lasă Consiliului Judeţean.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago