Comunitate

Nunta, între tradiţie şi afacere

Adriana Raluca Mîţ

Nunta este o petrecere tradiţională, prin care două persoane care se iubesc hotărăsc să-şi unească destinele şi vor să-i facă părtaşi la sărbătorirea acestui moment special din viaţa lor şi pe cei apropiaţi, rude, prieteni sau colegi de serviciu. Numai că de o vreme încoace, mai ales în perioade grele din punct de vedere economic, nunta a ajuns să devină o afacere pentru tinerii însurăţei, luându-se inerent în calcul câţi bani cheltuieşti cu această petrecere şi cu câţi vei rămâne în final, după primirea „cinstei” şi a darurilor de la invitaţi.

„Cinstea”- cel mai aşteptat moment

După căsătoria civilă de la primărie, urmată de cununia religioasă la biserică, începe petrecerea din noaptea nunţii, moment aşteptat cu nerăbdare de nuntaşi, dar mai cu seamă de miri. După o seară de dans şi voie bună, în care proaspeţii căsătoriţi au muncit cu greu ca toată lumea să se simtă cât mai bine, urmează, ca la final, fiecare dintre nuntaşi să „cinstească” mirii, de obicei cu bani. „Darurile” oferite de nuntaşi reuşesc să acopere toate cheltuielile organizatorice, ba chiar mai şi rămân ceva sume pe care unii însurăţei îi investesc în ceva util, aşa cum este şi cazul lui Darius Petea, care a renunţat la burlăcie în urmă cu un an: „Am făcut şi nunta şi botezul în aceeaşi zi, pentru că nu avea rost să sărbătoresc două evenimente apropiate în două momente diferite. Am hotărât să îmi ţin nunta la căminul cultural din sat pentru că invitaţii nu au fost prea mulţi, familia şi câţiva apropiaţi, deci nu am avut nevoie de un spaţiu foarte mare şi nici nu a trebuit să mă pregătesc aşa mult. Am investit vreo 3.000-4.000 de lei şi am scos dublu, aproape 10.000 de lei, bani cu care mi-am cumpărat un tractor pe care îl folosesc în muncile agricole.”

La restaurant, costuri mai mari, profit mai mic

Dar dacă viitori căsătoriţi vor să sărbătorească acest eveniment fără mare bătaie de cap, pot opta pentru un restaurant, acolo unde dai banul şi se rezolvă tot, e drept cu costuri mai mari, deci profit mai mic. „M-am căsătorit vara trecută după o relaţie de aproape 10 ani, la un restaurant. Meniul de persoană a fost până într-o sută de lei şi cinstirea a mers bine, cam 200-300 de lei de persoană. Neamurile au dat mai mult. După ce am plătit toate cheltuielile am mai rămas cu 4.000 de lei pe care i-am folosit în scopuri personale”, spune Ciprian Moş. Am stat de vorbă şi cu un invitat, Bogdan Constantinescu: „Merg doar la nunţile celor apropiaţi, din respect pentru ei. Chiar sâmbătă am fost la o nuntă la care am dat 200 de lei pentru că aşa a dat toată lumea.”

Aşadar, nunta la români pe lângă faptul că este o tradiţie care se păstrează de foarte mult timp, a ajuns, ca în zilele noastre, să reprezinte şi o afacere. Banii care se strâng după încheierea petrecerii din noaptea nunţii reuşesc, în cele mai multe cazuri, să acopere cheltuielile organizatorice, ba chiar proaspeţii căsătoriţi rămân, de regulă, şi cu o sumă frumuşică de bani, cu care pot pune bazele noului cămin.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura