O femeie din Geoagiu-Băi a fost păgubită de 11.500 de lei, în urma unui apel telefonic
În data de 11 aprilie, Poliţia Municipiului Orăştie a fost sesizată de o femeie din Geoagiu-Băi despre faptul că a fost victima unei înșelăciuni, fiind indusă în eroare de către o persoană necunoscută, care a sunat-o la telefon, recomandându-se drept avocat.
Șmecheria cu accidentul rutier
Individul de la telefon a anunțat-o pe femeie că fiica sa a comis un accident grav de circulație. În urma accidentului rutier, fiica părţii vătămate şi alte două persoane, aflate în autoturismul tamponat de aceasta, ar fi fost rănite grav. Spunându-i femeii că vorbește din partea fiicei sale, care se află în spital și nu poate telefona personal, „avocatul” i-a solicitat acesteia să transfere de urgenţă, în contul unei unei persoane „de încredere” din municipiul Bucureşti, suma de 11.500 lei, pentru ca victimele evenimentului rutier să nu depună plângere penală faţă de autoarea accidentului. Speriată și fără să mai stea prea mult pe gânduri, femeia din Geoagiu-Băi a depus repede banii în contul indicat, telefonic, de “avocat“. Ulterior, femeia a constatat că totul a fost o înscenare, motiv pentru care s-a adresat poliţiştilor, formulând o plângere penală. Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Orăştie au demarat cercetările în vederea identificării autorilor, în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală.
Atenție la escrocii de la telefon
Poliţiştii vă atrag atenţia cu privire la existenţa acestui mod de operare şi vă recomandă să nu trimiteţi sume de bani unor persoane necunoscute şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112 ori de câte ori aveţi suspiciuni cu privire la faptul că aţi putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.
Aceeaşi recomandare vă este adresată şi cu privire un alt mod de operare, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri, prin care persoane ce se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme. Pentru a intra în posesia premiului, „norocosul câştigător” trebuie fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil. În mod clar, banii, odată transferaţi, sunt pierduţi, iar „fericitul câştigător” se transformă în păgubit. Deoarece acest mod de operare este tot mai des întâlnit, poliția vă recomandă să manifestaţi prudenţă atunci când o persoană necunoscută vă cere să vă daţi datele personale (CNP, serie şi număr de buletin, adresa) sau să nu achitaţi diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii, mai ales dacă nu aţi participat la niciun concurs cu premii. ( Mircea Crivăț)