O grădiniță, prima construcție din Cartierul „Deva Nouă”
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe primarul Devei, Florin Oancea (foto), dacă se mai construiește Cartierul “Deva Nouă”? Aflați ce planuri are edilul șef pe viitor în legătură cu noul cartier.
Adriana Năstase – Ați declarat în urmă cu doi ani că veți construi un cartier nou, Deva Nouă. Se mai face el?.
Florin Oancea – Am început demersurile pentru documentele referitoare la urbanizarea zonei (planuri urbanistice zonale, extinderea rețelelor de utilități: apă-canal, iluminat stradal, infrastructura rutieră etc.). Având în vedere că este o zonă întinsă trebuie menționat că perioada necesară pentru elaborarea tuturor acestor documente este una de durată, deoarece trebuie avute în vedere toate aspectele referitoare la o urbanizare modernă și eficientă (zone verzi, trama stradală dimensionată corespunzător normelor de urbanism, dimensionarea tuturor rețelelor, astfel încât să corespundă dezvoltării ulterioare a zonei). De asemenea, trebuie să menționăm faptul că această zonă este cuprinsă și în Planul Urbanistic General care este în elaborare în acest moment și care vizează extinderea limitelor intravilanului.
A. N. – Ne puteți spune ce anume va fi construit acolo?
F. O. – Este deja în fază de finalizare Grădința cu Program Normal în locația „Deva Nouă”, cartierul Orizont 2. Aici vor funcționa 4 grupe de grădiniță (80 de copii). Construim cea mai mare creșă din județul Hunedoara, cu o capacitate de 110 locuri. De asemenea, construim un bazin semiolimpic acoperit, în scop didactic și de agrement. Totodată, noul cartier va avea un parc în suprafață de 18.000 metri pătrați, locuințe ANL pentru tinerii sub 35 de ani, locuințe pentru absolvenții de facultăți, o biserică de cartier, o piață agroalimentară, o sală polivalentă cu o capacitate de 3.000 de locuri. Sunt în procedură de achiziție serviciile de proiectare PUZ centru de cartier Deva Nouă, documentație care va cuprinde amenajarea terenului.
A. N. – Va fi acest cartier un oraș în oraș?
F. O. – Metaforic vorbind putem să folosim sintagma “oraș în oraș”.
A. N. – Se anunta un ansamblu „Arsenie Boca”, cu o mănăstire în acel loc. Se mai construiește, a rămas în picioare această idee?.
F. O. – Primăria Municipiului Deva sprijină financiar Episcopia Devei și Hunedoarei pentru construirea ansamblului mănăstiresc „Părintele Arsenie Boca” precum și a obiectivelor de interes comunitar pe care aceasta dorește să le dezvolte în această zonă.
A. N. – Pe ce suprafață de teren se va întinde acest cartier și de unde veți avea acest teren?
F. O. – În urma demersurilor efectuate de mine, în calitate de primar, municipiul Deva a primit în proprietate suprafața de 28 de hectare de teren de la Ministrul Apărării Naționale pentru investiții publice, iar în zona vizată, municipiul nostru mai are în proprietate 7 hectare de teren, restul sunt terenuri private. Prin investițiile publice pe care le generăm încurajăm dezvoltarea întregii zone de 900 de hectare, care se întinde de la Dacia Service – Archia și până la Cristur.
A. N. – De ce v-ati gândit că Deva are nevoie de un nou cartier? Va fi și spital acolo, magazine, școli?
F. O. – Necesitatea unui nou cartier vine ca o consecință firească a faptului că în mandatele mele de primar, Deva se dezvoltă, deoarece, după cum știți, încurajăm investițiile, încercăm să atragem cât mai mulți tineri. Pentru a păstra un oraș aerisit și a nu aglomera actuala amprentă a municipiului am hotărât că este oportun să valorificăm această zonă cu o suprafață generoasă de teren. Este o dezvoltare naturală, având în vedere limitările geografice ale municipiului.
În funcție de modul în care se vor contura investițiile private și de necesitățile care vor apărea vom asigura toate facilitățile necesare pentru ca locuitorii din zona respectivă să aibă o viață normală.