Patru mineri disponibilizaţi de la CNH Petroşani, care au părăsit sistemul la începutul lunii octombrie, şi-au petrecut noaptea în greva foamei, în faţa Companiei Naţionale a Huilei Petroşani. Alături de ei, alţi câţiva au stat în ger, în semn de solidaritate cu greviştii foamei.
Nu sunt bani pentru disponibilizaţi
Oamenii au intrat în greva foamei de miercuri seară, nemulţumiţi că nu şi-au primit banii cuveniţi pentru cea de-a doua tranşă a salariilor compensatorii. Ziua de miercuri a început cu o manifestare de protest, desfăşurată în faţa CNH Petroşani, la care au luat parte aproximativ 50 de foşti mineri. Încă de atunci, mai mulţi mineri au ameninţat că intră în greva foamei dacă nu-şi vor primi drepturile cuvenite prin lege, însă directorul general al CNH le-a explicat că nu a primit subvenţia de la Guvern şi nu are banii necesari. Iar veştile de la Guvern nu au fost deloc îmbucurătoare: nu sunt bani pentru plăţile compensatorii ale minerilor disponibilizaţi. Ca urmare, miercuri, în jurul orei 18.00, patru dintre foştii mineri au declarat greva foamei. Oamenii au stat toată noaptea în faţa sediului CNH şi s-au încălzit la un foc făcut în margine de drum. Ieri, la orele prânzului unuia dintre protestatari, în vârstă de 52 de ani, i s-a făcut rău şi a fost dus cu salvarea la spital, unde i s-au administrat perfuzii.
Prefectul a dezamorsat conflictul
La locul protestului a venit, ieri dimineaţă, şi liderul de sindicat Petre Nica, acela care le-a adus greviştilor foamei vestea că nu sunt bani pentru plăţile compensatorii, dar Ministerul Muncii a decis să le aloce câte 1.000 de lei drept ajutoare sociale. Protestatarii au refuzat categoric oferta şi au spus că nu vor decât ce li se cuvine.
Totuşi, în final, după discuţiile avute cu prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, la sediul CNH Petroşani, greviştii foamei au decis să renunţe la protest. Prefectul judeţului Hunedoara i-a asigurat pe protestatari că Guvernul României este preocupat de problematica avută în discuţie şi că astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, se va adopta o hotărâre privind situaţia în care se află aceştia, urmând ca la începutul săptămânii viitoare, persoanele disponibilizate să îşi primească drepturile cuvenite. „Aceasta a fost înţelegerea, să renunţăm la protest. Prefectul este ultimul om în care mai putem avea încredere. Marţi este ultimul termen şi, dacă nu se rezolvă, miercuri reluăm greva şi nimeni şi nimic nu ne va mai opri”, a declarat Sabin Firizoiu, unul dintre protestatari.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
View Comments
Sa-i dea Dumnezeu sanatate si noroc in viata domnului prefect Attila Dezsi ca nu a uitat locul sau natal (Valea Jiului).