Categories: Comunitate

O iniţiativă lăudabilă şi profund umanitară

Casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, membre ale Uniunii Teritoriale Hunedoara a CAR, s-au consacrat în ultimele două decenii ca adevărate repere ale promovării coeziunii sociale în rândul celor 74.000 membri cuprinşi în  23 Case de ajutor reciproc ale salariaţilor, recunoscute la nivel naţional pentru profesionalismul şi calitatea serviciilor oferite.
Instituţii financiare nebancare cu o tradiţie de câteva generaţii, Casele de ajutor reciproc hunedorene s-au dovedit receptive la realităţile perioadei, au răspuns pozitiv la solicitările de lărgire a sferei de cuprindere, statuând posibilitatea acceptării ca membri şi a altor persoane în afara salariaţilor. În prezent, de serviciile acestora se bucură şi alte categorii, cum ar fi fermierii, liber profesioniştii, pensionarii care obţin venituri de natură salarială sau asimilate, precum şi alte persoane care realizează venituri din activităţi generatoare de valoare adăugată. Prin deschiderea de agenţii organizate pe principii profesionale aproape în toate comunele judeţului, s-a asigurat o finanţare prin împrumuturi convenabile a micilor meşteşugari şi a deţinătorilor fermelor şi  gospodăriilor rurale, acesta fiind un adevărat sprijin pentru consolidarea iniţiativei private.
Pe lângă serviciile tradiţionale de împrumut şi economisire, Casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, asociaţii non profit solidare cu membrii lor în finanţarea unor proiecte familiale, în acoperirea unor necesităţi stringente de viaţă  atât de specifice oricărei perioade de criză, protejarea economiilor acumulate sub formă de fond social împotriva consecinţelor inflaţiei, prin acordarea la finele fiecărui an a unor dobânzi neimpozabile potrivit legii, superioare inflaţiei şi dobânzilor la depozite acordate de instituţiile de credit,
A fost extrem de apreciată de către toţi membrii  noua politică de acordare a ajutoarelor în caz de deces, domeniu care se remarcă prin creşterea nivelului ajutorului acordat în astfel de situaţii până la 2000 lei. Aceste ajutoare se acordă în funcţie de vechimea ca membru a titularului şi în cazul decesului soţului/soţiei, a  părinţilor, copiilor, precum şi pentru alte persoane aflate în întreţinerea legală a acestuia.
O formă oportună şi apreciată a manifestării solidarităţii sociale o reprezintă instituirea începând cu anul universitar 2012-2013 a bursei de studii “DEZVOLTARE PRIN CUNOAŞTERE”, bursă susţinută din fondul special creat în acest scop de Casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, administrat de un departament al uniunii teritoriale a CAR. Bursa este condiţionată de îndeplinirea unor criterii privind vechimea ca membru al CAR, componenţa familiei, situaţia venitului mediu pe un membru de familie, situaţia şcolară a studentului. Acordarea bursei constituie subiectul unei analize temeinice a Consiliului director al Casei de ajutor reciproc şi a Biroului executiv al uniunii teritoriale.
Constituind un început, pentru acest an universitar au fost acordate burse tinerilor Poenar Cătălina Ioana, studentă la Facultatea de Medicină Veterinară Timişoara, propusă de CAR Unirea Deva, Gancea Ramona Elena, propusă de CAR Municipal Brad, studentă a Universităţii din Oradea, Groza Cristina Ligia, studentă a Universităţii Timişoara, Bocan Carmen Andreia, studentă la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, ultimele două propuse de CAR Haţeg.
Desigur că iniţiatorii acestei burse de studii, respectiv casele de ajutor reciproc ale salariaţilor din judeţul Hunedoara şi uniunea teritorială a acestora, au fost animaţi de ideea extinderii gamei de servicii sociale acordate membrilor, dar n-au intuit iniţial întreaga dimensiune a efectelor nedorite ale lipsei de posibilităţi financiare a multor părinţi în suportarea cheltuielilor de studii ale copiilor. Această dimensiune a reieşit din cuvintele pronunţate din suflet de către unii părinţi sau studenţi beneficiari de bursă, din care spicuim câteva opinii:
“Vă mulţumim din suflet şi să vă dea Dumnezeu puterea de a duce mai departe proiectul şi pentru alţi copii care îşi doresc să facă o şcoală şi nu au posibilităţi materiale”, spunea cu recunoştinţă mama studentei Elena Gancea;
Carmen Andreia Bocan recunoştea că “Bursa de care voi beneficia este foarte importantă pentru mine. Este un mare ajutor din partea C.A.R…. Suntem trei surori şi fără acest ajutor nu cred că s-ar fi putut descurca părinţii mei”.
Multă maturitate în gândire a reieşit şi din cele spuse de  studenta Cătălina Poenar, care sublinia că “Această bursă este o şansă pentru tinerii care nu au posibilităţi. Viitorul suntem noi şi vă mulţumim pentru ajutorul acordat, vă mulţumim pentru faptul că nu ne obligaţi să căutăm să muncim pentru o altă ţară”.
Avem convingerea că această iniţiativă a sistemului CAR din judeţul Hunedoara constituie încă o manifestare concretă a ajutorului reciproc şi a spiritului umanitar de care se bucură membrii uriaşei noastre familii al cărei număr sporeşte anual cu câteva mii de membri.

Consiliul Director al Uniunii Teritoriale Hunedoara a CAR

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago