O întrebare pentru administraţia comunei Peştişu Mic: Totuşi, când se rezolvă problema drumului din Mânerău?
Locuitorii din satul Mânerău, comuna Peştişu Mic se confruntă cu o problemă la care de ani de zile nu se găseşte soluţie. Povestea a început în urmă cu câţiva ani, când un om de afaceri din zonă a cumpărat mai multe terenuri de la localnici, dar şi de la primăria comunei, pentru a deschide o afacere.
De când s-a construit fabrica
Aşa a apărut o construcţie impunătoare chiar pe dealul de la intrarea în localitate, o fabrică de adezivi pentru gresie şi faianţă. Asta nu ar fi nici o problemă pentru localnici, mai ales că fabrica „Silvadez” oferea noi oportunităţi în vederea obţinerii unui loc de muncă mai aproape de casă. Nemulţumirile sătenilor vin însă din altă parte. Mai mulţi locuitori din Mânerău, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, spun că de când au început lucrările de construcţie a fabricii, au probleme cu pământul care cade de pe coastă pe carosabil, îngreunând astfel circulaţia în zonă. „În momentul în care proprietarul firmei de adezivi a început construcţia clădirii, tot pământul scos din locul în care s-a săpat fundaţia a fost aruncat pe deal în jos. Din cauză că nu a fost taluzat şi depozitat unde trebuie, pământul respectiv alunecă şi cade pe drumul de acces în sat. Acest lucru se întâmplă de câţiva ani, dar ca anul acesta nu a fost niciodată“, mărturiseşte unul dintre localnici.
Ploile abundente duc pământul pe drum
Din cauza ploilor abundente din ultimele luni, pământul de pe deal a luat-o din nou la vale, însă de data aceasta a blocat în totalitate unul dintre sensurile de mers de pe drumul de acces în localitate. Având în vedere că majoritatea locuitorilor fac naveta şi sunt nevoiţi să treacă zilnic cu maşina pe drumul respectiv, aceasta a devenit o problemă reală cu care oamenii se confruntă de aproape două luni. Sătenii s-au adresat în mai multe rânduri autorităţilor locale, însă totul a fost în zadar. Se pare că autorităţile au ignorat această problemă, astfel că nici acum, după mai bine de o lună, nu s-a găsit o soluţie de eliberare a drumului.
„Circulaţia este îngreunată, deoarece se circulă doar pe un sens. Dacă vii noaptea şi nu cunoşti drumul, rişti să intri în muntele de pământ de pe carosabil. Pe aici trec şi autobuze sau microbuze şcolare şi toate se confruntă cu greutăţi pe acea porţiune de drum. Mai nou, chiar şi taxiurile refuză să onoreze comenzi în sat din aceeaşi cauză. În acest scop am cerut ajutorul primăriei de mai multe ori, însă nimeni nu face nimic. Primăria ne spune că drumul trebuie curăţat de proprietarul firmei de pe deal, deoarece el este cel care se ocupă şi de proiectul de asfaltare“, afirmă un alt locuitor.
Probleme şi cu modernizarea drumului
Firma de pe deal este responsabilă şi de lucrările de asfaltare a drumului în zonă. În cadrul acestui proiect au fost prevăzute realizarea unor rigole şi a unui zid de sprijin tocmai pentru a evita alunecările de teren. De la ceea ce prevede proiectul şi până la realizarea lui sunt ani de zile în care locuitorii se confruntă cu aceleaşi neplăceri. Asfaltul a fost turnat până la intrarea în sat, încă de acum cinci ani, însă lucrările au fost sistate, deoarece în localitate se lucrează momentan la reţeaua de apă. Aşadar, problemele rămân în continuare nerezolvate şi drumul este tot blocat. „Drumul s-a făcut până la un moment dat încă de acum cinci ani, iar lucrările la apă sunt de mai demult. Prima firmă care trebuia să execute lucrările a dat faliment şi de atunci s-au mai perindat încă vreo câteva firme pe aici. În final, s-a organizat o licitaţie în urma căreia o firmă din Deva a reluat lucrările. De ani de zile ne confruntăm cu aceeaşi problemă şi nimeni nu face nimic în privinţa asta“, spune un şofer din sat.
Administraţia locală face şi ea ce poate
Întrebate, autorităţile locale afirmă că situaţia le este cunoscută şi se vor lua măsurile necesare remedierii problemelor în cel mai scurt timp.“De fiecare dată când a fost o asemenea situaţie am încercat să facem ceva. Şi acum am intervenit la faţa locului cu utilaje şi am încercat să remediem situaţia. Şi primăria, şi firma de adezivi au făcut tot posibilul pentru eliberarea carosabilului. Şi de această dată vom lua măsuri şi vom rezolva problema“, afirmă Ioan Marinel Mihonesc, viceprimarul comunei Peştişu Mic.
Contactat telefonic, Toma Silvan, proprietarul fabricii din Mânerău, ne-a declarat că pământul scos din fundaţie, când s-a construit fabrica nu a fost aruncat pe deal în jos. În opinia sa, alunecările de teren sunt doar din cauza ploilor abundente. În plus, acesta ne-a mai spus că nu trebuie să cureţe firma sa drumul respectiv, ci primăria, deoarece acesta e un drum public.
Defileul Manerăului!