Actualitate

O minune care sigur nu se va întâmpla. Angajații de la stat să fie plătiți în funcție de performanță

Angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de perfor­man­ţă şi de rezultatele pe care le ob­ţin, aceasta fiind una dintre cele mai mari reforme pe care trebuie să le facă statul român, a afirmat, ieri, Lucian Heiuş (foto), preşedintele Agenţiei Naţio­nale de Administrare Fiscală (ANAF), în cadrul unui eveni­ment de specialitate.

 

Pot depăși acest mecanism?

„Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: „De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?”. Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceas­ta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în an­sam­blul lui”, a spus Heiuş, în cadrul con­fe­rinţei „PNRR – Investiţii pentru eco­no­mia viitorului. Reforma fiscală”, or­ga­nizată de PwC România.
De ce să plătim impozitele
Lucian Heiuș a subliniat că moder­ni­zarea trebuie făcută în toate instituţiile statului, nu doar la ANAF. „Nu este su­ficient ca doar ANAF şi Ministerul de Finanţe să se modernizeze. Eu astăzi cred că Ministerul de Finanţe şi ANAF sunt printre cele mai performante instituţii din administraţia românească. Trebuie ca tot sistemul administrativ, ca­pacitatea administrativă a statului român să crească şi să fie performantă şi atunci într-adevăr putem discuta des­pre un stat modern, despre per­for­manţă în orice domeniu, de la sănătate, educaţie, administrare fiscală, con­struc­ţii, tot ceea ce înseamnă de fapt statul şi atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un con­tribuabil că este bine să-şi plă­teas­că impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a completat reprezen­tan­tul Fiscului. (A. Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago