Categories: ActualitateFlash

O nouă amânare în procesul Berbeceanu & procurorii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Adriana Năstase

Ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost un nou termen în dosarul 222/1/2018, la completul de cinci judecători, în care sunt implicaţi fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, şi procurori de la DIICOT Alba Iulia.

În pericol să se prescrie faptele
Cauza a fost amânată din nou, pentru data de 4 noiembrie 2019. Procesul penal în care sunt judecaţi foştii procurori de la DIICOT Alba Iulia şi fostul comandant al BCCO Alba Iulia a fost amânat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la ultimele termene, fiind aşteptată motivarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la legalitatea completelor de trei judecători de la instanţa supremă. Cel mai probabil, procesul care se judecă din 2015 va fi reluat de la zero, fiind, astfel, în pericol ca faptele să se prescrie. Termenul la care acest lucru ar urma să se întâmple este anul 2023. Cauza se află în apel la completul de 5 judecători şi, cel mai probabil, până la sfârşitul anului ar fi fost finalizată. În noile condiţii, dosarul ar urma să revină la un complet de 3 judecători. Curtea Constituţională a stabilit, prin decizia din 3 iulie 2019, cu majoritate de 5 la 4, că a existat un conflict între ÎCCJ şi Parlament în ceea ce priveşte constituirea completelor de 3 judecători. Cu alte cuvinte, cauzele ar fi trebuit să fie judecate de magistraţi specializaţi în fapte de corupţie.

Achitări şi condamnări
Curtea Supremă a pronunţat, în iunie 2016, o primă decizie în acest dosar, în care Traian Berbeceanu a fost acuzat că din funcţia de şef al BCCO Alba ar fi luat mită o maşină în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la acestea.
Traian Berbeceanu a fost achitat, fiind găsit nevinovat pentru faptele luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013. În schimb, fostul şef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureşan, a primit o condamnare de şapte ani cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA. Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost găsit vinovat pentru complicitate la represiune nedreaptă şi condamnat la doi ani cu executare. Alin Mirel Muntean, ofiţer în cadrul BCCO Alba, a primit patru ani cu executare. Gheorghe Rusu, presupus mituitor al lui Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală, Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Mihalache fiind achitaţi.
Toate părţile din acest dosar au făcut apel, care se judecă acum la completul de cinci judecători al Curţii Supreme.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

9 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

14 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

14 ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

14 ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

14 ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

15 ore ago