Comunitate

O nouă lovitură pentru pacienţii bolnavi de cancer: Medicament necesar în tratarea cancerului, de negăsit în ţară

04 TamoxifenNatalia Bumbac

Periodic, în ultimii ani, bolnavii de cancer se confruntă cu probleme legate de lipsa unor anumite medicamente. Recent, un nou preparat farmaceutic necesar în tratarea maladiei necruţătoare este de negăsit în unităţile comerciale de profil din ţară, iar din spusele specialiştilor nu are un înlocuitor. De aproximativ două săptămâni, Tamoxifen, un medicament folosit în tratarea cancerului la sân, a dispărut complet de pe piaţă. În această chestiune a intervenit şi Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu. În comunicatul acestuia se arată că, de fapt, mai multe medicamente necesare bolnavilor de cancer lipsesc din farmacii, pe motiv că sunt ieftine şi nu ar aduce suficient profit. Din această cauză, pacienţii nu pot urma ghidurile de standardizare emise de Ministerul Sănătăţii privind tratamentele prescrise pentru diferite forme de cancer.

Farmaciştii – vinovaţii fără vină
Totuşi, intenţia Avocatului Poporului de a arunca vina pe farmacii în problema relatată mai sus pare a fi una neîntemeiată. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Sănătate Hunedoara, Ovidiu Bîndea, farmaciile care se află în relaţie contractuală cu Casa sunt obligate să aducă la solicitarea pacienţilor, în 24 sau 48 de ore, medicamentele care se află în lista celor compensate sau gratuite. În rest, fiind vorba de agenţi economici privaţi, nu pot fi determinaţi în nici un fel să comercializeze sau nu anumite produse farmaceutice. Acesta a mai spus că o soluţie ar putea veni din partea Comisiei care actualizează lista de medicamente compensate sau gratuite. La decizia acestei comisii, medicamentele necesare în tratarea afecţiunilor de cancer ar putea fi introduse pe lista respectivă, o altă soluţie neexistând în acest moment.

„Dacă există pe piaţă, îl aducem”
Mai mult de atât, administratorul unei farmacii din Deva ne-a declarat că realizarea profitului nu este singurul scop al celor care deţin afaceri în acest domeniu. Dimpotrivă, farmaciştii, ca şi medicii, au o responsabilitate faţă de bolnavi, iar dacă un medicament există pe piaţă, cu siguranţă îl va aduce dacă-i va fi solicitat. „Orice medicament există pe piaţă, dacă ni se solicită, îl aducem. Ce spune Avocatul Poporului este fals. Ce cunoaşte acesta despre medicamente? Ieri am adus produse farmaceutice în valoare de 16.000 de lei, din care voi câştiga 34 de lei. Despre ce profit este vorba aici? Problema este că sunt anumite medicamente care lipsesc cu desăvârşire pe piaţă. Distribuitorii nu le aduc, pentru ei nu este rentabil. Farmacia este ultima verigă din lanţ. Mai sunt şi situaţii în care distribuitorii aduc medicamente preferenţial, dar asta este altă problemă”, ne-a spus administratorul farmaciei din Deva.

Guvernul are pâinea şi cuţitul
Lumină în toată această poveste a făcut medicul şef al Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, Tiberiu Rugea, acesta având un tablou complet al întregii situaţii. „Problema de acum cu Tamoxifenul, care se află pe lista de medicamente gratuite şi compensate, este în toată ţara. Din câte am înţeles, producătorul medicamentului a intrat într-un proces de modernizare, care se va încheia în vară. Nu se ştie dacă există alte surse pentru acest medicament. Nu avem un produs similar pentru Tamoxifen, sunt alte medicamente, dar cu indicaţii diferite. Acest preparat se foloseşte în tratamente de lungă durată, timp de cinci ani, iar pauzele de două-trei luni nu sunt periculoase. În acest moment nu avem probleme cu alte medicamente necesare în tratarea afecţiunilor oncologice. În 2013, a existat o întreagă criză a medicamentelor din această categorie. Atunci, un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii a organizat cu Unifarm, compania de stat, import separat pentru medicamentele necesare bolnavilor de cancer. Lucrurile atunci reintraseră în normal”, a explicat Tiberiu Rugea. Medicul devean este de părere că problemele cu care se confruntă bolnavii de cancer ar trebui tratate cu mai multă atenţie de guvern, care are pârghiile pentru în rezolvarea acestora. Şeful secţiei de Oncologie de la SJU Deva consideră că Executivul ar fi în măsură să creeze un sistem coerent, poate chiar administrat de stat, de asigurare a medicamentelor necesare tratamentului de boli oncologice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura