Categories: ActualitateFlash

O nouă şansă pentru primarii de comune

Nicolle Ebner

Uniunea Europeană are pregătită o nouă etapă de finanţare a proiectelor de dezvoltare a zonelor rurale, în special, a celor izolate. Din acest an, primarii de comune au posibilitatea să acceseze fonduri pe Axa 4 de finanţare – „LEADER”, axă ce constituie o noutate în România şi reprezintă o provocare pentru toţi cei ce vor fi implicaţi în implementarea acesteia. Vineri, la Castelul Corvinilor – Hunedoara, a avut loc lansarea celor patru GAL-uri (Grupuri de Acţiune Locală), care vor acţiona la nivelul judeţului Hunedoara.

LEADER – provocare generoasă şi inedită

Lansat în 1991 pentru întâia oară, în UE, programul LEADER este unul dintre cele mai generoase proiecte privind dezvoltarea mediului rural, dar în acelaşi timp, promovează şi un mod de lucru neobişnuit în România. Îi obligă pe primari să lucreze umăr la umăr, indiferent de orgolii sau culoare politică, îi pune în ipostaza de a crea propriile strategii de dezvoltare, pe termen lung, şi ce este mai important, le dă putere mai mare. Astfel, „LEADER” poate fi considerat şi ca primul pas concret spre autonomia financiară a comunităţilor rurale, abordarea implementării fiind de jos în sus. Mai concret, teritoriul decide ce vrea să facă şi cum se cheltuie banii, actorii principali care iau deciziile, care definesc strategia de dezvoltare locală şi apoi colaborează pentru punerea în practică a acesteia fiind GAL-urile, asociaţii cu scop nepatrimonial, independente, apolitice, ce au în componenţă administraţii şi autorităţi locale şi reprezentanţi privaţi şi ai ONG-urilor vor reprezenta peste 50 la sută, urmând ca partea publică să reprezinte mai puţin de 50 la sută.

Hunedoara, cu un pas înainte

Judeţul Hunedoara este singurul din ţară care are patru GAL-uri gata conturate, trei dintre ele deja constituite: Asociaţia Intercomunitară „Ţinutul Pădurenilor” – 13 comune; Asociaţia „Ţara Haţegului” – 12 comune; Asociaţia „Ţara Zarandului” – 12 comune; Asociaţia „Sargeţia” – şase comune. Cele patru asociaţii intercomunitare acoperă tot mediul rural din judeţ, mai puţin Valea Jiului care, din cauza industrializării puternice din trecut, intră în categoria zonelor urbane. La evenimentul desfăşurat în Hunedoara au participat peste 120 de persoane, primari, reprezentanţi ai societăţii civile şi invitaţi-deputatul european Iuliu Winkler şi prefectul Attila Dezsi, sesiunea de dezbatere publică fiind susţinută de Paula Enuţ – manager de proiect şi Florin Nedelcu – director CRPDRP Timiş.

Patru luni pentru noi strategii

Mare parte dintre primarii prezenţi s-au arătat cam sceptici că vor reuşi să atragă milioane de euro pentru proiecte punctuale sau comune cu ale altor GAL-uri din ţară sau din Europa. Ba chiar, au intrat în panică în momentul în care au auzit că au la dispoziţie doar patru luni pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare. „Sperăm totuşi, să fie strategii realiste şi oportune, care să prevadă şi soluţii”, a concluzionat managerul de proiect. „Aventura abia acum începe. Fiecare GAL va acţiona separat, deoarece strategiile trebuie elaborate în funcţie de specificul zonei, dar nu trebuie să se teamă, deoarece vor fi sprijiniţi în permanenţă de specialiştii noştri”, i-a liniştit directorul de la regionala Timiş, Florin Nedelcu. Xavier Delmon – coordonatorul Grupului de Acţiune a Reţelei GAL-urilor valone Leader şi al Punctului de Contact Naţional Bruxelles (2004-2008) nu a putut participa la întâlnirea de vineri, dar a trimis un masaj extrem de elocvent. „Aveţi deschisă uşa unui club european exclusivist: acela al teritoriilor rurale, care au şansa şi mijloacele de a-şi lua destinul în propriile mâini”.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago