Actualitate

O persoană a rămas fără 50.000 de lei, după ce a oferit date personale unui necunoscut

Un bărbat a rămas fără 50.000 de lei, bani pe care îi avea într-un cont des­chis la o bancă, după ce a oferit datele personale unui necunoscut din mediul online care i-a promis că dacă va investi 1.200 de lei într-o pre­su­pusă afacere va câştiga de câteva ori mai mult după o lună de zile.

Au crescut înșelăciunile online
Cazul a fost prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara pentru a le atrage atenţia oa­menilor asupra fraudelor care se pe­trec în mediul online şi pericolele aces­tora. Păgubitul a relatat, într-o înre­gis­trare video, că a găsit un anunţ pe tele­fon în care i se promitea un câştig uşor, după care ar fi primit mai multe mesaje prin care i se solicitau mai multe date şi plata sumei de 1.250 de lei sub forma unei „taxe de intrare în afacere”.
„Am plătit 1.250 de lei, după care au venit cu alte mesaje în care spuneau să le ofer şi alte date pentru a-mi trimite banii (din profit, n.red.). La final, am constatat că aplicaţia băncii a dispărut de pe telefon, la fel şi contul în care erau 50.000 de lei”, a menţionat bărbatul.
Poliţia a început cercetările în acest caz şi avertizează că infracţiunile online înre­gis­trează o creştere cu 12,6% com­pa­ra­tiv c­u perioada similară a anului tre­cut.
În acest context, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara, Dacian Vonu, a menţionat că infractorii mizează pe naivitatea şi credulitatea persoanelor vătămate, care, pe fondul unei stări economice pre­­care, cedează presiunilor efectuate de aceştia. Păgubiţii sunt, de regulă, per­­soane în vârstă sau cu venituri mici.

Date bancare
La rândul său, directorul Asociaţiei PressCluster, Andrei Nistor, specializat în problematica mediului online, a arătat importanţa verificării fiecărei solicitări primite de o anumită persoană prin mijloacele electronice de comunicare.
„În primul rând oamenii trebuie să ju­dece cu mintea lor tot ceea ce primesc. SMS-urile, e-mail-urile care promit câştiguri impresionante sau diverse excursii doar dacă dai un click sunt prea frumoase ca să fie adevărate. Se primesc telefoane, se cer date bancare şi acces pe telefon sau la datele per­so­nale. Dacă se acceptă, urmează un de­zastru”, a arătat specialistul IT.
Ca măsuri de prevenire el a re­co­man­dat instalarea unor programe antivirus şi verificarea mesajelor primite, inclusiv adresa de unde sunt trimise, pentru a evita instalarea unor programe care pot aduce prejudicii celor vizaţi. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au început să-l cau­te la afaceri... Gurile rele din sudul județului nos­tru spun cu tărie…

6 ore ago

Delir la PNL: Călin Marian îngroapă Limba Română și caută vinovați pentru propriul eșec

Cu un talent incontestabil în a masacra Limba Română și o abilitate impresionantă de a…

6 ore ago

Bulina albă

Robert Vladu, reputat actor al Teatrului Dramatic I. D. Sîrbu din Petroșani Pentru cooptarea sa…

6 ore ago

Bulina neagră

Ionuț G., din municipiul Hunedoara Pentru că este învinuit și judecat pentru infracțiunea de act…

6 ore ago

Vânători suspectați de braconaj, lăsați fără permisele de armă

Polițiștii din cadrul IPJ Hunedoara au răspuns la o sesizare privind o po­sibilă faptă de…

6 ore ago

Răsturnare în dosarul escrocului care a lăsat o familie din Hunedoara fără 120.000 de lei

Procurorii hunedoreni au cerut Curții de Apel Alba Iulia să trimită do­sarul spre rejudecare la…

6 ore ago