Petru Mărginean a deținut mai multe funcții în administrația județului. A fost și primar al Devei. Însă, de departe, proiectul său de suflet rămâne Asociația „Salvital” Hunedoara. Povestea a început pe vremea când Mărginean era subprefect al județului. S_a produs un accident rutier grav și, deși autoritățile au colaborat bine, subprefectul și-a dat seama că este nevoie de ceva mia mult. Tocmai se înființase primul modul SMURD, la Tg. Mureș. Petru Mărginean a luat legătură cu Raed Arafat și așa a lut ființă SMURD Hunedoara, sub administrarea Asociației Salvital.
Operațiuni de salvare
Asociația condusă de Petru Mărginean a împlinit 20 de ani de activitate. Ce s-a întâmplat în tot acest timp? Paramedicii de aici au salvat zeci de mii de vieți. E mult, e puțin?, nu știm. Cert este că fiecare viață salvată este importantă.
Asociația „Salvital” Hunedoara a fost înființată la data de 9 martie 2005. În perioada 2005-2020, scopul Asociației “Salvital” Hunedoara a fost crearea unei componente comunitare integrate la nivelul judeţului, specializată în acordarea primului ajutor de urgenţă, resuscitarea şi descarcerarea victimelor accidentelor de orice natură, operaţiunilor de salvare, precum şi transportul acestora la prima unitate medicală cu competenţă adecvată situaţiei sau la punctul de întâlnire cu alte echipaje competente (SMURD).
Preluați de ISU
La sfârșitul anului 2020, paramedicii SMURD Hunedoara au fost preluați de către Inspectoratul Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, iar activitatea Asociației “Salvital” Hunedoara s-a îndreptat spre o ramură a medicinii mai puțin promovată la noi în țară, dar atât de necesară în zilele noastre – Telemedicina. Hunedoara a fost primul judeţ din România care a demarat această activitate de telemedicină.
„Din anul 2021, Asociația „Salvital” Hunedoara împreună cu medicii care ni s-au alăturat și cu implicarea partenerilor noștri, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Hunedoara, Primăria Municipiului Vulcan, Primăria orașului Geoagiu, Primăria orașului Petrila, Primăria orașului Simeria, Primăria orașului Uricani, primării ale mai multor comune din județul Hunedoara: Baia de Criș, Băcia, Băița, Bătrâna, Boșorod, Brănișca, Bretea Română, Bulzeștii de Sus, Bunila, Burjuc, Cerbăl, Cârjiți, Crișcior, Densuș, Dobra, General Berthelot, Ghelari, Gurasada, Hărău, Ilia, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Luncoiu de Jos, Pestișu Mic, Rapoltu Mare, Răchitova, Râu de Mori, Ribița, Sarmizegetusa, Sălașu de Sus, Șoimuș, Teliucu Inferior, Toplița, Totești, Vața de Jos, Vălișoara, Vețel, Vorța, am reușit să aducem o noutate în județul nostru: Telemedicina – o ramură a medicinei atât de importantă în această perioadă complicată. Prin activitatea desfășurată de către Asociația “Savital” Hunedoara, am devenit primul județ din țară unde activitatea de telemedicină se reaizează la un nivel ridicat, în mod permanent, acolo unde este nevoie, cu aparatură performantă. Peste 13.300 de persoane din județul Hunedoara au beneficiat de acest serviciu, în perioada mai 2021- și până în prezent și au putut să își monitorizeze, gratuit, starea de sănătate, printre care bătrâni sau persoane din zone izolate care nu văzuseră, de o viață, picior de medic”, au transmis reprezentanții Asociației „Salvital” Hunedoara. (A.N.)
Vorbesc gurile rele că un fost edil și-a găsit recent o nouă pasiune. Joacă la…
Petru Lobonț, directorul Oficiului Județean de Cadastru Pentru că a reușit să implementeze în județ…
Simedru B., din municipiul Petroșani Pentru că a fost implicat într-o bătaie într-un local, totul…
Astăzi, în numele Consiliului Județean Hunedoara, transmit un gând de recunoștință profundă către toți profesioniștii…
Magistrații au fost îngăduitori cu individul prins la braconaj, care avea misiunea tocmai de a…
A pățit-o o femeie din municipiul Lupeni, care a rămas fără geanta cu acte și…