Categories: Fara bascalie

O prevedere discutabilă…

Mulţi dintre noi exercităm cu mai mult sau mai puţin talent profesia de părinte. Iată că în contextul noii Legi a Educaţiei, profesia de părinte poate căpăta brusc o cu totul altă relevanţă socială, putând propulsa (ne)norocosul într-o structură de conducere şcolară ce se numeşte Consiliu de administraţie.
Am parcurs partea din Legea Educaţiei, cea atât de controversată, referitoare la maniera în care ar trebui să se constituie consiliul de administraţie al unei şcoli. Din acest consiliu vor face parte, dacă legea va fi adoptată, patru părinţi, reprezentanţi desemnaţi de aşa-numitul Consiliu reprezentativ al părinţilor.
Noutatea nu constă doar în acest gen de construcţie a Consiliului de administraţie, cât mai ales în responsabilitatea care ar urma să cadă asupra celor patru părinţi aleşi. Nu vor fi singuri, ci alături de patru cadre didactice şi de patru reprezentanţi ai consiliului local (cum spune legea, desemnaţi de consiliul local, fără să aibă voie să fie cadre didactice ale şcolii respective). Persoanele enumerate vor decide asupra celor mai importante aspecte legate de şcoală, inclusiv asupra modului în care se cheltuiesc banii. Dar consiliul decide şi asupra curriculumului, încadrării cadrelor didactice, organizării concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, evaluării cadrelor didactice.
Recunosc că mi-e greu să-mi dau seama dacă un asemenea consiliu de administraţie ar funcţiona mulţumitor. Am în vedere partea de experienţă practică, în calitate de fost membru sau chiar preşedinte în comitetul de părinţi al clasei. La şedinţe nu eram niciodată toţi, cei cu elevi fără probleme deosebite se considerau cumva în afara jocului, mulţumiţi de performanţa fiilor/fiicelor. Desfăşurarea şedinţelor era adesea formală, în pofida insistenţelor depuse de dirigintă/diriginte. Mobilizarea era greoaie, nimeni nu se prea înghesuia să fie în vreo funcţie, iar cei aleşi acceptau de voie, de nevoie, nu dintr-un sentiment profund al responsabilităţii. Părinţii elevilor-problemă rămâneau întotdeauna după şedinţă, pentru a discuta în particular cu dirigintele.
Copleşiţi de greutăţile de zi cu zi, părinţii participau adesea absent la şedinţe. Se implicau mereu şi mereu aceiaşi doi-trei, casierul se plângea că nu dau toţi banii în urma deciziilor comune (luate cu frică, să nu cumva să se spună că cineva ne-a forţat – ce-i drept, nu ne forţau decât împrejurările, parchetul mult prea uzat sau mobilierul mult prea vechi, vrăjitor să fii, nu director, şi tot nu puteai acoperi costurile din bugetul acordat…).
Cum vor fi aleşi cei patru părinţi? Vor avea ei pofta/ competenţa necesară? Dar cei patru din partea consiliului local? Va avea consiliul local competenţe, în sensul de persoane care să aibă habar de sistem?
Poate că va fi bine…

MesagerulHunedorean

View Comments

  • INTR-O TARA CAREIA NU ARE SENS SA-I MAI POMENESC NUMELE ASA CEVA FUNCTIONEAZA PRECUM CEASURILE PRODUSE AICI, ADICA ESTE UN CONSILIU AL PARINTILOR CARE HOTARASTE DACA PROFESORUL STA SAU NU IN SCOALA COPIILOR LOR SI ELEVII SAU STUDENTII AU UN CUVINT GREU DE SPUS IN CE PRIVESTE RAMINEREA SAU NU LA CATEDRA A UNUI PROFESOR SI EVALUAREA PROFESORULUI NU SE FACE DUPA NOTELE CARE LE PUNE IN CATALOG CI DACA UN ELEV A AJUNS ACASA CU LECTIA INVATATA, DACA PROFESORUL NU L-A JICNIT ETC. UN PRIETEN AL MEU(ESTE NR 2 IN STATISTICA MONDIALA)ISI FACE PROBLEME AN DE AN DACA-L MAI SOLICITA STUDENTII PENTRU CA ASA CUM PROFESORII DAU NOTE SI ELEVII SAU STUDENTII LA RINDUL LOR DAU VOTURI PROFESORILOR...DAR DACA ACESTE MASURI SE IAU IN TRADITIE MIORITICA SI CU SIMTUL RASPUNDERII CARE NE CARACTERIZEAZA EVIDENT CA...TOTUL RAMINE DISCUTABIL, AVETI PERFECTA DREPTATE...

  • Da, ai dreptate Domnule Gruian, asa este. Totul va fi superficial, daca noi ca parinti nu ne luam atributiile in serios. Dar acesta este doar un aspect al noii legi. D-nul ministru doreste restructurarea din radacini a sistemului de invatamant romanesc. Si drept sa-ti spun, ar cam trebui, pentru ca la noi ajung sa treaca studenti agramati, romani care nu stiu sa formuleze corect o propozitie in limba materna...De-a dreptul dezolant, nu? Si daca mai pui la socolteala si faptul ca nu-ti da mana sa-i pici pentru ca ti se da de inteles ca nu-ti iei salariul daca studentii parasesc facultatea inainte de absolvire, ai in fata tot tabloul unui sistem facut praf.
    Este parca a 24-a incercare de modificare a legii invatamantului..Sa fim optimisti ! Ionut

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago