Sâmbătă, 22 septembrie, între orele 19 şi 23, în Cetatea Devei vor fi amplasate mai multe telescoape performante prin intermediul cărora vizitatorii vor putea observa cerul, planetele Jupiter şi Saturn cu sateliţii lor, dar şi satelitul natural al Pământului, Luna. Acţiunea doreşte să marcheze şi echinocţiul de toamnă, care în anul 2018 are loc pe data de 23 septembrie, la ora 04:54, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă.
Telescoapele vor fi oferite de Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timişoara şi de Colegiul Naţional Decebal din Deva. Membrii Cercului de Robotică de la Colegiul Naţional Decebal din Deva şi prof. Sorin Stănculescu, precum şi specialiştii de la Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timişoara vor susţine lecţii de astrofizică şi astronomie pentru cei fascinaţi de astre şi de această ştiinţă. Camera de artilerie din Cetatea Devei se va transforma timp de câteva ore într-un mic planetariu.
Între orele 20:30 şi 21:30, pe Platforma Artilerie Vest din Cetate va avea loc o demonstraţie airsoft pe timp de noapte. Membrii Asociaţiei Decebal Airsoft Club din Deva vor aplica tactici de luptă în nocturnă: trasoare, lasere, fumigene. Muniţia constă în bile fosforescente, acestea sunt vizibile noaptea cu ajutorul unui echipament special. Echipamentul night-vision, dispozitiv pentru vedere pe timp de noapte, va putea fi folosit de toţi cei pasionaţi de acest sport. Turiştii, dar şi localnicii se vor putea implica şi ei în acest „joc“.
Pentru cei care iubesc muzica rock, trupa Black Light din Deva va susţine între orele 22:30 şi 23:00, pe Platforma Artilerie Vest un recital cu piese din repertoriul propriu dar şi coveruri după piese consacrate. Organizatorii au pregătit surprize şi pentru copiii prezenţi la eveniment.
Utilizarea telescoapelor, participarea la demonstraţiile de airsoft şi la concertul de muzică rock din Cetatea Devei sunt gratuite pentru toată lumea. Telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei va funcţiona până la ora 23:00. În cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile, evenimentul va fi reprogramat.
Serviciul Public de Administrare Cetate Deva şi Primăria municipiului Deva în parteneriat cu Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timişoara, Colegiul Naţional Decebal Deva şi Clubul DAC Deva pregătesc acest eveniment de amploare pentru turiştii care vizitează monumentul istoric, dar şi pentru localnici.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…