Magdalena Șerban
Unul dintre cele mai mari deziderate ale populației din municipiul Hunedoara și localitățile aparținătoare, precum și ale administrației publice de aici, se va materializa din fonduri europene. Asta, deoarece recent, operatorul regional APA PROD S.A. a semnat contractul de execuție pentru “Extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție apă potabilă și a rețelelor de canalizare în municipiul Hunedoara” cu Asocierea Urban Construct Transilvania SRL, respectiv subcontractanții SC IMSAT-ALBA S.A., BLEJKAN CONSTRUCT SRL și ASPIRE DESIGN SRL.
Lucrări ample ce vor fi demarate în februarie 2025
„Contractul conține două componente majore, și anume reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare în vederea creșterii siguranței în furnizare, a reducerii intervențiilor pentru eliminarea avariilor și extinderea rețelelor de apă potabilă în Zlaști, Răcăștie, Boș și Gros, zone unde lumea așteaptă de mult timp realizarea acestui serviciu. (…) E un pas din cei 21 de pași necesari de încredințare a lucrărilor de execuție a contractului de infrastructură pe Programul de Dezvoltare Durabilă, în valoare totală de 274 milioane de euro. E în derulare inclusiv în Hunedoara (schimbarea apometrelor cu unele cu citire la distanță, furnizarea de echipamente de detecție pierdere, echipamente de laboratoare de apă potabilă, de apă uzată, buldoexcavatoare, utilaje atât de necesare în activitatea noastră de zi cu zi, etc”, a precizat ing. Dorin Gligor (foto), directorul general al Apa Prod S.A. Deva. De altfel, acest proiect este picătura salvatoare, multe dintre fântânile oamenilor care locuiesc la casă secând și punând probleme mari nu doar în timpurile toride și secetoase. Valoarea netă a investiției este de 59.638.907,59 lei și sunt prevăzute lucrări de extindere și reabilitare conducte de aducțiune, conducte de distribuție apă potabilă, conducte de canalizare și stații de pompare, în municipiul Hunedoara și localitățile Zlaști, Răcăștie, Boș și Gros. Proiectul, cu o durată de execuție de 19 luni, este cofinanțat din Fondul de Coeziune, prin Programul de Dezvoltare Durabilă. Conform datelor tehnice, amplasarea reţelei de apă proiectată se va realiza în perimetrul locuibil, pe străzile existente din localitate, la limita proprietăţilor. Lungimea conductei de aducțiune reabilitată este de 4.578 m, cea a reţelei de distribuţie extinsă este de 18.098 m, iar a celei de distribuție reabilitată e de 25.543 m. Concret, sunt cuprinse reabilitare conducte de aducțiune apă potabilă (L=4.575 m, 12 cămine de vane), extindere rețea de alimentare cu apă (L= 18.098 m, 63 hidranți subterani, 38 cămine de vane, 488 branșamente), reabilitare rețea de alimentare cu apă (L=25.543 m, 328 hidranți subterani, 105 cămine de vane, 894 branșamente) și realizarea a 2 stații de pompare apă potabilă. Totodată, se vor executa lucrări de extindere și reabilitare a rețelei de canalizare, pentru a asigura racordarea întregii populații la serviciile de canalizare. Astfel, sunt prevăzute extindere rețea de canalizare (L= 4.342 m, 175 de racorduri, 115 cămine de vizitare), reabilitare rețea de canalizare (L = 973 m,
39 de racorduri, 27 cămine de vizitare) și realizare 5 staţii de pompare apă uzată noi și conducte de refulare aferente (L= 880 m).
Efort comun
Cifrele EXIT POLL-ului oficial, organizat de către CURS, ne dezvăluie o surpriză uriașă la alegerile…
Tupeu de borfaș pe un ales local din regiunea cu lămpașe, din mijlocul ei mai…
Georgeta Manolache, atletă din Lupeni Pentru organizarea unui maraton al prieteniei în Straja, o competiție…
Costel Cîrcel din Petroșani, recidivist închis pentru omor Pentru că a fost condamnat la închisoare…
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, părintele Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura „Sfântul Cuvios…