Tânăra era bolnavă și voia să se interneze în spital, dar nu avea nici măcar un singur document care să-i ateste identitatea. Nici măcar nu exista oficial în acte, pentru că părinții nu i-au declarat nașterea și nu i-au scos un certificat de naștere.
Mai multe infracțiuni
Autoritățile au descoperit-o pe tânără în Orăștie. Ea nu exista oficial, deși a trecut de majorat. Situația absurdă a tinerei a fost descoperită abia după ce funcționarii au constatat că aveau de a face cu un furt de identitate. Femeia s-a prezentat cu certificatul de naștere al surorii sale declarând că și-a pierdut cartea de identitate anterioară și a cerut emiterea unui nou act de identitate cu schimbarea domiciliului. ”A determinat cu intenție funcționarii SPCLEP Orăștie, care au acționat fără vinovăție să emită cartea de identitate prin substituire de persoană, respectiv cu datele de stare civilă ale surorii sale și fotografia inculpatei. Ulterior, inculpata a folosit cartea de identitate emisă prin substituire de persoană în fața angajaților de la Spitalul municipal Orăștie pentru a fi internată”, se arată în dosar. Femeia a fost cercetată de procurori pentru mai multe infracțiuni și trimisă în judecată. Numai că și instanța a avut probleme, în condițiile în care tânăra nu are nici măcar un singur document care să-i ateste identitatea. ”Deşi inculpata nu s-a prezentat la termenul de judecată menţionat, judecătorul de cameră preliminară a reţinut că şi în situaţia prezentării sale, exista o dificultate în a se proceda la identificarea acesteia, având în vedere că în sala de judecată nu există logistica necesară pentru a verifica impresiunile digitale ale persoanei, acesta fiind unicul element de identificare indicat în actul de sesizare al instanței. Același impediment ar fi fost întâlnit inclusiv în situația în care inculpata s-ar fi prezentat la compartimentul arhivă, de exemplu, în vederea ridicării citației ori a altui act de procedură”, a subliniat judecătorul.
Ce se poate face?
Pentru ca femeia să devină cetățean cu acte în regulă, dar și să fie trasă la răspundere, este cale lungă. În primul rând, trebuie realizată procedura de înregistrare tardivă a nașterii, fapt care presupune și luarea declarațiilor părinților, în special declarația de recunoaștere a mamei. Mai este nevoie și de o expertiză care să arate că este fiica celor doi cărora le spune acum mamă și tată. ”Ofițerul de stare civilă nu poate demara procedura fără un raport de expertiză medico-legală din care să rezulte data nașterii, în format an, lună, zi și sexul persoanei. În ceea ce privește emiterea unei cărți de identitate, s-a susţinut că Serviciul Evidența Persoanelor nu își poate asuma răspunderea eliberării unei cărți de identitate numitei, în baza cererii pe care a formulat-o, întrucât acesteia nu i-a fost stabilită identitatea printr-un act de naștere”, se mai arată în dosar. În aceste condiții, judecătorul de cameră preliminară a cerut ca procurorul dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. (M.Gânju).
Magdalena Șerban Persoanele care suferă de boli cronice sunt mai expuse riscului de a ajunge…
Magdalena Șerban Asistaţii social de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş (UAMS) vor…
Liderii Coaliției au stabilit cine va fi candidatul lor pentru alegerile prezidențiale. Crin Antonescu este…
Magdalena Șerban Taxele și impozitele pentru 2025 nu au suferit măriri la Băița, conducerea publică…
Avocatul devean Cristian Jura (foto) face parte din structura de conducere a Comisiei Europene împotriva…
Turneul de tenis Transylvania Open WTA 250 se va desfășura la BT Arena din Cluj-Napoca…