O teroare de Cod
De la 1 februarie, intră în vigoare Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în varianta şchioapă şi periculoasă, girată de oamenii lui Ponta. Care Ponta spune că vom avea Cod Penal modern şi nu mai are chef să amâne intrarea lui în vigoare. Despre cât de isteţ şi modern e noul Cod Penal, am aflat din criticile dure aduse de experţii în domeniu, dar şi din observaţiile venite dinspre Comisia Europeană. Numai că puterea USL nu vrea să facă ce este corect, ci ceea ce e corect pentru interesele politicienilor cu drag de corupţie nepedepsită.
O observaţie extrem de importantă asupra conţinutului noului Cod Penal este aceea legată de imposibilitatea anchetatorilor de a mai documenta fapte de corupţie, prin interzicerea supravegherii şi interceptărilor înainte de începerea urmăririi penale. În fapt, noul Cod obligă procurorii ca, înainte de a solicita interceptarea celor anchetaţi, să îi anunţe pe posibilii infractori că sunt urmăriţi penal. Şi, vezi Doamne!, coruptul X o să fie atât de bolovan, încât să mai spună prostii pe telefon. Aşadar, noul Cod blochează definitiv anchetarea eficientă, cu rezultate, a faptelor de corupţie.
Marea nenorocire este că această blocare a strângerii de informaţii în vederea prinderii infractorului poate avea consecinţe cumplite în cazul infracţiunilor de terorism, pentru că nu-l poţi sălta pe terorist decât după ce a pocnit cu bomba-n târg, pentru că în perioada în care pune sârme pe exploziv nu-l poţi intercepta, poate doar dacă-l anunţi.
O analiză a ExpertForum arată că situaţia e şi mai complicată în cazul membrilor guvernului care sunt şi parlamentari. „În cazul miniştrilor parlamentari, lucrurile stau şi mai rău, pentru că începerea urmăririi penale este condiţionată de obţinerea avizului prealabil din partea Camerei din care fac parte. Or, dacă procurorii nu pot strânge probe prin intermediul interceptărilor telefonice autorizate de judecători, înainte de a merge în faţa Parlamentului pentru obţinerea avizului, e greu de crezut că dosarul va fi suficient de convingător pentru ca acesta să fie acordat. Practic, această prevedere blochează anchetele în cazuri de mare corupţie”, se arată în analiză.
Acum să vezi înghesuială în politică!