Actualitate

O utilă carte de drept civil, publicatã la Deva

07 20151018_165343Mircea Crivăţ

Recent, cunoscutul jurist hunedorean Nicolae Stănculescu a scos de sub tipar, la Deva, o carte de drept civil, intitulată „Răspunderea părinţilor şi a altor persoane pentru prejudiciile cauzate de copiii minori aflaţi în supraveghere”.

Nicolae Stănculescu este doctor în drept din anul 1984, titlu pe care şi l-a luat la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea, în calitate de conducător ştiinţific, a  regretatului prof.univ. dr. doc. Aurelian Ionaşcu, unul dintre cei mai renumiţi jurişti ai României.
Absolvent al Liceului „Avram Iancu”, din Brad (1961), al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1967), Nicolae Stănculescu şi-a început cariera în magistratură ca procuror la Brad, ca după un an, în 1968, să devină judecător. A exercitat funcţiile de judecător la judecătoriile Hunedoara şi Deva (unde a ajuns şi preşedinte) din 1968 până în 1980. Apoi, din 1981, până în 1989, a fost secretar al Consiliului Judeţean Hunedoara. După Revoluţie, a revenit în magistratură, fiind timp de trei ani (din ianuarie 1990, până în 1993) judecător la Tribunalul Hunedoara, şi apoi judecător la Curtea de Apel Alba Iulia. Între anii 1996 şi 2006 a exercitat profesia de avocat, în prezent acesta fiind pensionar.
Cartea editată de juristul hunedorean are la bază teza sa de doctorat, pe care şi-a susţinut-o la Cluj-Napoca. În concluziile referatului cu privire la această teză, prof. univ. dr. doc. Aurelian Ionaşcu aprecia că „Teza doctorandului Nicolae Stănculescu constituie cea mai bună monografie în materie care s-a scris în literatura juridică şi se impune a fi publicată”
Ca urmare, arată Nicolae Stănculescu în cuvântul înainte al cărţii, „împreună am aprofundat cercetarea ştiinţifică a capitolelor din teza de doctorat şi, sub acelaşi titlu, lucrarea a fost editată în anul 1986 la Editura Dacia  din Cluj-Napoca, într-un tiraj restrâns şi depusă la biblioteca Facultăţii de Drept, la dispoziţia studenţilor şi doctoranzilor”.
Într-unul din capitolele lucrării, Nicolae Stănculescu propunea instituirea într-un viitor cod civil a unei răspunderi a părinţilor independent de culpă, completată cu reglementarea unui sistem de asigurare de răspundere a părinţilor. Ceea ce l-a determinat să reediteze şi să publice, după 25 de ani de la susţinerea tezei de doctorat, cartea amintită, este faptul că în noul Cod Civil, adoptat în anul 2009, a fost îmbrăţişată această concepţie de răspundere de tip obiectiv a părinţilor pentru prejudiciile cauzate de copiii lor minori. În acelaşi timp, publicarea cărţii se vrea şi un omagiu adus distinsului profesor universitar Aurelian Ionaşcu, plecat în lumea drepţilor în anul 1990.
Cu siguranţă, această carte de drept civil este un instrument extrem de util studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în drept.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura