ActualitateFlash

Oamenii zic că da, autorităţile zic că ba!

02 apa soimus 2Natalia Bumbac

Graba strică treaba spune, o vorbă înţeleaptă la români. Un proverb pe care administraţia locală a comunei Şoimuş se pare că nu-l cunoaşte. Asta, pentru că în mai multe rânduri a încercat să forţeze lucrurile, dând în folosinţă lucrări de infrastructură neavizate sau nefinalizate sută la sută.
Dată în folosinţă de şase luni
Recent, la redacţia ziarului nostru a ajuns o sesizare din partea unor cetăţeni din Şoimuş, în care este descrisă o situaţie nu tocmai curată. Este vorba de reţeaua de canalizare din localitate, care atunci când se umple, este golită cu pompa, iar mizeria este turnată într-un pârâiaş, arată localnicii. „În fiecare dimineaţă, în jurul orei 8.00, mizeria din conductele de canalizare este scoasă cu o pompă. După care este vărsată în pârâiaşul din zona campingului, denumit Valea Şoimuşului. Exact la intersecţia care duce la Brad. Cei de la primărie le-au spus oamenilor să se racordeze şi să folosească reţeaua de canalizare în condiţiile în care staţia de epurare nu este gata, nu au fost montate pompe! De aproximativ şase luni s-a dat în folosinţă reţeaua de canalizare, cam în acelaşi timp cu cea de apă potabilă”, susţin cei care ne-au făcut sesizarea.
Nu ne jucăm cu… apa
Pentru a vedea dacă informaţiile ajunse la noi sunt reale, l-am contactat pe viceprimarul comunei Şoimuş, Dorin Lugojan. Acesta a negat că ar exista vreo operaţiune de genul celei descrise de localnici şi că de fapt este o defecţiune minoră la reţeaua de apă uzată. „Nu deversează nimeni mizeria din conducta de canalizare în pârâu. Este o pompă defectă, vă rugăm să verificaţi acest lucru. De fapt, apa uzată este transferată cu o pompă dintr-o conductă care vine de la Boholt în conducta principală şi care duce la staţia de epurare. Aveţi cuvântul meu că nu există aşa ceva pe cursul apei. Nu ne jucăm cu aşa ceva”, a afirmat Dorin Lugojan. Acesta a mai spus că reţeaua de canalizare funcţionează în parametri normali, la fel ca şi staţia de epurare.
Se descurcă în regim propriu
Dacă ar fi să credem declaraţia viceprimarului, am putea concluziona că alarma cetăţenilor a fost una falsă, iar oamenii din comună par a fi mai catolici decât Papa. Dar ceea ce am aflat de la reprezentanţii SC Apa Prod SA Deva, operatorul de apă şi canal din nordul judeţului, ridică, totuşi, unele semne de întrebare. Aşa cum se cunoaşte deja, reţelele de apă şi canalizare de pe raza comunei Şoimuş, odată introduse, trebuie predate către SC Apa Prod SA Deva, iar după ce sunt îndepliniţi anumiţi paşi procedurali, sunt date spre folosinţă. Lucru care, din câte am aflat, nu s-a întâmplat şi în acest caz. „SC Apa Prod SA Deva nu are nici o legătură cu reţeaua de canalizare din comuna Şoimuş, nu a fost preluată de către operatorul de apă. Funcţionarea serviciului de apă şi canal este reglementată în Legea 224/2015”, a declarat Andreea Morogan, purtătorul de cuvânt al SC Apa Prod SA Deva.
„Staţia de epurare nu este autorizată”
Odată clarificată situaţia reţelei de canalizare, rămâne de văzut cum stau lucrurile în privinţa poluării clamate de cetăţeni. Repsonsabili de monitorizarea nivelului de poluare a apelor sunt cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara, pe care i-am contactat descriindu-le situaţia de la Şoimuş, aceştia reuşind să verifice în cursul zilei de ieri dacă există sau nu poluare pe pârâul cu pricina. „Reprezentanţii SGA Hunedoara au fost la faţa locului. Nu există poluare în zona indicată. A fost prezent şi viceprimarul. Din cele spuse de ei, am înţeles că din când în când pompează apa uzată dintr-o canalizare secundară în cea principală, acestea nefiind racordate. Acolo, la locul unde se pompează, a curs o cantitate de apă uzată pe la racord, dar nu în cantitate mare şi, în nici un caz, n-a fost deversată în pârâu. Oricum, câtă vreme va funcţiona această improvizaţie, vom monitoriza zona respectivă, ca nu cumva să se polueze valea”, a afirmat Grigorie Burjan, directorul SGA Hunedoara. Întrebat dacă staţia de epurare de la Şoimuş se află printre obiectivele monitorizate de instituţia pe care o conduce, acesta a declarat că: „staţia de epurare nu este predată şi nici nu a fost autorizată, aceasta aflându-se în faza de probe. Apa uzată care intră în staţie este colectată în metatancuri, urmând să fie epurată după ce va fi pusă în funcţiune staţia. Noi vom monitoriza calitatea apei epurate după ce staţia va fi funcţională, conform unui grafic stabilit.”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura