Categories: FlashReportaj

Oaspeţi din cinci ţări la Târgul European al Castelelor. Castelul Corvinilor, motor de dezvoltare economică al municipiului Hunedoara

Natalia Bumbac

Timp de două zile, în 14 şi 15 mai, la Castelul Corvinilor din Hunedoara s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a „Târgului European al Castelelor”. Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Hunedoara, în colaborare cu Muzeul Castelul Corvinilor şi a avut drept scop promovarea monumentelor istorice din ţară şi din străinătate.

„Cel mai important eveniment turistic”
Dacă la prima ediţie, în 2015, au participat 21 de expozanţi, anul acesta la Castelul Corvinilor din Hunedoara au fost prezenţi 30 de reprezentanţi din cinci ţări: România, Ungaria, Slovenia, Bulgaria şi Polonia. La deschiderea „Târgului European al Castelelor” au participat parlamentarii hunedoreni Carmen Eleonora Hărău şi Dorin Păran, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Adrian David, primarul municipiului Hunedoara Viorel Arion şi alte oficialităţi locale şi judeţene.
Principalul mesaj transmis de aceştia a fost că împreună vor pune umărul, din funcţiile pe care le ocupă, pentru a transforma municipiul Hunedoara, dintr-un fost centru industrial, într-o destinaţie turistică atractivă, având ca punct de plecare Castelul Corvinilor. „Sper ca prin aceste evenimente pe care noi le organizăm la Castelul Corvinilor să aducem în faţa turiştilor, a celor care ne onorează prin a ne vizita oraşul, istoria noastră cu care ne mândrim”, a spus Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara la deschiderea evenimentului. Acesta a mai afirmat că reabilitarea şi conservarea Castelului Corvinilor este prioritatea numărul unu a administraţiei locale, iar fructele fondurilor alocate până acum au fost culese prin încasările de aproximativ un milion de euro din vânzarea biletelor în 2015.
Totodată, preşedintele CJ Hunedoara, Adrian David, a catalogat „Târgul European al Castelelor” drept cel mai important eveniment cu caracter turistic din judeţ, spunând că promovarea trecutului istoric al judeţului este un obiectiv asumat al administraţiei judeţene.

Castelul Corvinilor, readus la viaţă
În paralel cu oferta turistică prezentată la cele 30 de standuri amenajate în două săli ale edificiului, la Castelul Corvinilor în cele două zile au fost organizate diverse acţiuni, menite să dea culoare evenimentului. Pe perioada târgului turistic, Castelul Corvinilor a prins viaţă, vizitatorii fiind întâmpinaţi de cavaleri şi domniţe îmbrăcate în straie medievale. Iar, evenimentul a fost deschis de marele hatman Dan – căpitanul gărzii castelului, împreună cu cavalerii Ordinului de Hunedoara şi domniţele costumate în straie de epocă. „În afară de vizitarea standurilor expozanţilor de la Târgul European al Castelelor, turiştii care ne-au vizitat au avut parte de un concert de muzică medievală şi un concert de muzică de cameră. Atmosfera medievală a fost completată de cavalerii Ordinului de Hunedoara, care au oferit momente de tir cu arcul, lupte între cavaleri sau dansuri ale domniţelor”, a afirmat Costin Tinca, directorul Castelului Corvinilor.

Metode inedite de atras turiştii
Ofertele participanţilor la Târgul European al Castelelor au fost prezentate prin diverse mijloace de promovare cum ar fi broşurile, cărţile poştale, pliantele sau dispozitivele cu imagini video. O metodă inedită de a atrage turiştii au avut-o polonezii, care serveau la standul lor bomboane de ciocolată pe al căror ambalaj era imprimată imaginea castelului. Participanţii la târgul turistic de la Castelul Corvinilor s-au declarat încântaţi de modul în care au fost primiţi, unii dintre ei spunând că sunt de-a dreptul norocoşi că au fost invitaţi. De asemenea, musafirii au fost impresionaţi de Castelul Corvinilor, fiind prima ocazie cu care au cunoscut monumentul istoric impunător.
La „Târgul European al Castelelor” din municipiul Hunedoara au participat invitaţi din Polonia cu Castelul Ksiaz din Walbrzych, Slovenia cu Castelul Podsreda, Castelul Predjama, Castelul Brezice, Castelul Sevnica şi Muzeul Bozidar Jakac, Bulgaria cu Palatul Balcic şi Ungaria cu Castelul Eger. Din România au fost prezentate următoarele obiective turistice: Castelul Peleş, Castelul Pelişor, Cetatea de scaun a Sucevei, Cetatea Râşnov, Cetatea Mălăieşti, Cetatea Rupea, Castelul Bran, Cetatea Poenari, Turnul cu Ceas din Sighişoara, Castelul Banffy din Bonţida, Castelul Karolyi din Carei, Cetatea Făgăraşului din Făgăraş, Castelul Miclăuşeni din Miclăuşeni, Cetatea Oradea, Cetatea Şiria, Palatul Brâncovenesc Potlogi, Biserica Evanghelică Prejmer. De asemenea, au avut stand de prezentare Cetatea Devei, cetatea dacică Sarmizegetusa Regia şi Castelul Magna Curia, monumente istorice de la noi din judeţ. Printre participanţi s-au numărat două firme, respectiv Evolve Media şi Asociaţia Arche Castele şi Conace Revitalizate, specializate în servicii din domeniul turistic.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Protejează-ți investiția | Cum să alegi suportul potrivit pentru bicicleta ta full suspension

Într-o țară care produce anual peste 2,6 milioane de biciclete și se situează pe locul…

19 ore ago

Emil Stoica Mariș: Construim un sistem de sănătate modern și accesibil pentru toți

Subprogramul de Tratament medicamentos al bolnavilor cu afecțiuni oncologice, Subprogramul de monitorizare a evoluției bolii…

22 de ore ago

Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma: Ne-am angajat să investim în viitorul țării printr-un sistem educațional modern și accesibil

Candidații PSD Hunedoara la Parlament se angajează să investească în viitorul țării printr-un sistem educațional…

22 de ore ago

Ilie Toma, deputat PSD de Hunedoara: Municipiul Hunedoara s-a dezvoltat pas cu pas din 2016 încoace

Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma (foto), a declarat că primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu…

22 de ore ago

Deputatul PSD Natalia-Elena Intotero: Grija față de oameni vine din convingerea că toți merită respect și oportunități egale

„Sunt Natalia-Elena Intotero și candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare…

22 de ore ago