Pe parcursul anului trecut, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au desfăşurat o amplă activitate de cooperare internaţională în ceea ce priveşte combaterea infracţiunilor în dauna Patrimoniului Cultural Naţional.
În acest sens au fost formulate şi transmise către autorităţi judiciare din mai multe state, 24 de cereri de comisii rogatorii şi 23 de ordine de indisponibilizare a bunurilor de patrimoniu, cu o valoare estimată de peste 400.000 de euro, date prezentate în bilanţul instituţiei pe 2015. Cel mai reprezentativ caz rezolvat anul trecut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a fost recuperarea a două artefacte, de o valoare inestimabilă, reprezentând două tabulae de bronz care conţin legile municipiului Troesmis (judeţul Tulcea), emise în timpul împăratului Marcus Aurelius. Artefactele au fost repatriate în urma cooperării cu o casă de licitaţii de la Londra, care a sesizat autorităţile după ce a constatat că obiectele erau date în urmărire internaţională.
Pe parcursul anului 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi din cadrul Parchetelor din circumscripţia acestuia au instrumentat alte câteva zeci de mii de dosare. Conform bilanţului pe 2015, la instituţiile menţionate mai sus s-au înregistrat 86.728 de cauze, cu 3,24 la sută mai puţine faţă de 2014. Dintre toate plângerile ajunse pe masa procurorilor s-a dispus trimiterea în judecată a 2.275 de rechizitorii, cu peste 14 la sută mai multe faţă de anul trecut. Cu referire la combaterea faptelor de corupţie, în 2015 a fost înregistrat un număr de 280 cauze, dintre care 112 au fost soluţionate de procurori, şapte dintre acestea fiind finalizate prin sesizarea instanţelor de judecată, şase cu rechizitoriu şi una cu acord de recunoaştere a vinovăţiei, se arată în bilanţul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a Parchetelor din circumscripţia acestuia au soluţionat mai multe plângeri privind conflictul de interese, spălarea de bani sau evaziunea fiscală, multe dintre acestea fiind trimise în instanţă. (N. Bumbac)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…