Obligaţii ale angajatorului/angajatului începând cu 1.01.2018

Începând cu 1 ianuarie 2018, doar trei contribuţii sociale trebuie plătite la stat: două dintre ele vor fi plătite integral din salariul brut al angajatului (CAS şi CASS), iar una va reveni exclusiv angajatorului (contribuţia asiguratorie de muncă). Aceste modificări au fost introduse prin O.U.G. nr. 79/2017 – ce urmează să modifice Codul fiscal începând cu 1.01.2018.
Cele două contribuţii sociale datorate, din 2018, de angajat vor avea următoarele cote:
• contribuţia la pensii pentru condiţii normale de muncă, în cotă de 25% din salariul brut;
• contribuţia la sănătate, în cotă de 10% din salariul brut.
Singura contribuţie pe care o vor datora angajatorii, din 2018, va fi contribuţia asiguratorie de muncă, într-un procent de 2,25% aplicat asupra câştigurilor totale brute realizate din salarii, care va include, printre altele, veniturile din salarii (în bani şi/sau în natură) şi sumele reprezentând participarea angajaţilor la profit.
În aceste condiţii, pentru ca angajaţii să rămână cu aceleaşi salarii nete ca în prezent, vor fi necesare ajustări ale salariilor brute.
O altă modificare introdusă de O.U.G. nr. 79/2017 se referă la o reducere de la 16% la 10% a impozitului pe venit (adică aplicabilă şi salariilor). Deşi măsura privind creşterea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, tot de la 1 ianuarie 2018, urmează a fi aprobată de Guvern şi cum angajatorii nu au voie să acorde mai puţin decât salariul minim brut pentru un contract cu normă întreagă, este evident că salariile aflate acum sub 1.900 de lei vor trebuie crescute în acord cu noul minim brut, aşa cum va fi adoptat el de Executiv. Pentru angajaţii care au în prezent peste 1.900 de lei brut, nu va exista o constrângere legală asupra angajatorului de a mări salariile brute, dar angajatorii nu vor avea costuri suplimentare dacă majorează salariile brute, păstrând salariile nete ca în prezent.
În acest context, dacă angajatorii nu vor face aceste ajustări ale salariilor brute, angajaţii care câştigă mai mult de 1.900 de lei brut în prezent sunt expuşi unor reduceri ale salariului net, din 01.01.2018.
Având în vedere cele prezentate, facem precizarea că modificarea salariului se face printr-un act adiţional la contractul de muncă, iar operaţiunea trebuie făcută pentru fiecare angajat în parte.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, orice modificare a salariului brut trebuie raportată în Revisal înainte să-şi producă efectele.
Astfel, angajatorii ar trebui să procedeze la aceste modificări încă din luna decembrie 2017. Actele adiţionale la contractele de muncă trebuie încheiate înainte să-şi producă efectele. Pentru ca ajustarea salariului brut să se facă în parametrii legali de la 1 ianuarie 2018, actele adiţionale ar trebui transmise, până la acea dată, în Revisal.
De asemenea, în situaţia angajatorilor care au angajaţi ce câştigă minimul pe economie, majorarea salariului brut de la 1.450 la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, măsură ce urmează să fie adoptată de Guvern, îi va obliga pe aceştia să raporteze majorarea salariului minim cel târziu pe 29 decembrie 2017.
Precizam că la nivelul Ministerului Muncii s-a luat în discuţie posibilitatea prelungirii perioadei de introducere în Revisal a modificărilor la contractele de muncă, cu 20 de zile, urmând ca un act normativ în acest sens să fie pus în dezbatere şi adoptat de Guvern.

Ce trebuie să aibă în vedere angajaţii?
Trecerea acestor contribuţii (CAS şi CASS) integral în sarcina angajaţilor nu înseamnă că aceştia vor trebui să-şi plătească singuri, lună de lună, contribuţiile la organele fiscale.
Obligaţia de a vira contribuţiile către buget rămâne în continuare la angajator, acesta putând fi sancţionat, conform Codului de procedură fiscală, deocamdată, dacă nu virează statului aceste sume reţinute, la termen şi integral.
În cazul programatorilor şi al altor angajaţi ai firmelor de IT, scutiţi în prezent de plata impozitului pe salariu, angajatorii vor fi nevoiţi să îşi sporească costul total cu forţa de muncă, în vederea păstrării aceluiaşi salariu net începând cu 01.01.2018.
În acest context, al trecerii celor două contribuţii în sarcina angajaţilor, toţi angajatorii din România sunt obligaţi, conform OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în M.O. din 16.11.2017 şi intrată deja în vigoare, să demareze negocieri colective cu propriii salariaţi, în vederea majorării salariilor brute, obligaţie valabilă pentru perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, indiferent că au un singur angajat sau mai mulţi.
„(…) în unităţile în care nu există sindicat reprezentativ afiliat la o federaţie reprezentativă la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţi ai federaţiei sindicale, în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii salariaţilor”, este precizat în actul Guvernului.
De asemenea, dispoziţiile OUG nr. 82/ 2017 prevăd că „în unităţile în care nu există sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de muncă sau a actelor adiţionale, după caz, pot participa reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor”.
Precizăm că în Ordonanţă nu se face nici o referire la posibile sancţiuni în cazul în care angajatorii nu-şi respectă obligaţia legală. Legea dialogului social prevede doar aplicarea unei amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă.

 

Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: office@tvgtax.ro

Mesagerul Hunedorean

Share
Published by
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago