Natalia Bumbac
Covor roşu, sală arhiplină şi ropote de aplauze la lansarea peliculei „Octav” la Cinematograful „Patria” din Deva, duminică, 15 octombrie, în prezenţa actorului Marcel Iureş şi a regizorului Serge Ioan Celibidachi (foto). Un eveniment după care sufletele spectatorilor am putea spune că au tânjit, date fiind reacţiile lor de după ecranizare şi a discuţiilor pe care le-au avut cu cei doi cineaşti. De fapt, asta şi este miza filmului, care se adresează trăirilor senzoriale ale spectatorilor, bazată pe simbolistica imaginilor şi a sunetului.
Scenariu scris cu 30 de ani în urmă
„Octav” este o coproducţie româno-britanică, după un scenariu scris în limba franceză cu 30 de ani în urmă de Celibidachi junior, fiul inegalabilului dirijor Sergiu Celibidache. Un text care la acel moment a trezit nedumerirea celor din branşă, din cauza tematicii complexe abordate de autor. „Când am scris la 18 ani despre concepte de apropiere de timp, despre cum putem să ne întoarcem la origini sau să retrăim evenimente din trecut, nimeni nu a înţeles în Franţa de ce un adolescent scrie aşa ceva. Dar, asta era lumea mea”, ne-a mărturisit regizorul Serge Ioan Celibidachi. Şi, de la acel moment au trecut ani buni până când s-a născut „Octav”. Un film gândit ca o experienţă senzorială şi o bucurie a spectatorilor de a descifra simbolurile şi mesajele din imagini, imagini care te invită să urci spiritual chiar din debutul peliculei. O provocare pentru public de a retrăi alături de personajul central al filmului, Octav (Marcel Iureş), revenit în locurile natale, povestea amintirilor copilăriei lui şi a regăsirii de sine. Amintiri care se dovedesc a avea darul de a reface şi vindeca sufleteşte un om, care îşi asumă trecutul şi împăcarea cu prezentul.
Un altfel de film românesc
Aşa cum însuşi regizorul Serge Ioan Celibidachi ne-a mărturisit, „Octav” este o producţie românească altfel decât cele cu care ne-am obişnuit până în prezent. Un film care prezintă în culori calde şi decoruri pitoreşti o Românie a ultimilor ani, desenată voit doar în culori gri. O misiune de schimbare a percepţiei despre ţara noastră, pe care regizorul Serge Ioan Celibidachi şi-a asumat-o. Asta, pentru că, deşi s-a născut la Paris, acum fiind stabilit la Londra, Serge Ioan Celibidachi se declară român sută la sută, iar una dintre preocupările sale din ultimii ani este de a crea conexiuni culturale cu ţara sa pe care o simte ca fiindu-i natală.
Dacă nu aţi prins ecranizarea filmului la Deva, aveţi ocazia să faceţi acest lucru joi, 19 octombrie, la Petroşani. Unde, de asemenea, vor fi prezenţi Marcel Iureş şi Serge Ioan Celibidachi.
Distribuţia filmului: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar, Ioan Andrei Ionescu, Mihai Dinvale, Maria Obretin, Dana Rogoz, Silviu, Biriş, Codin Maticiuc, Vlad Rădescu, Ştefan Velniciuc, Cristian Bota, Alessia Tofan şi Eric Aradits.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…