Categories: Fara bascalie

Omul care vinde cartea

Da, d-le Ionete, să mai văd şi binele, nu…?
Dacă tot vorbeaţi de automatele care vând lapte şi au provocat „alinierea” preţurilor în favoarea cumpărătorului, vin şi eu tot cu un exemplu din piaţă, în cel mai bun sens al cuvântului.
La intrarea în hala agroalimentară din Deva, un bărbat între două vârste aliniază cărţi vechi, într-un fel de anticariat improvizat, oferindu-le spre vânzare. L-am remarcat acum vreo lună, când mi-au atras atenţia patru volume groase, cu coperţi maronii şi pagini îngălbenite. Era o istorie a României, reeditată prin 1960. M-am uitat repede la autori – printre ei, celebrul Mihai Roller, ce-i drept, în chenar negru. Roller, cel care transformase istoria României într-una prolet-cultistă. Cele patru volume costau două milioane. Să le iau, să nu le iau… Am ezitat. Până la urmă, nu le-am luat, dar i-am adus şi eu omului o plasă cu cărţi, pe care le-am apreciat ca ieşite din actualitate: repararea televizoarelor, nişte policieruri, cine ştie, poate interesează pe cineva… Dacă le vindeţi, puteţi păstra banii, i-am spus, dorind să-i mulţumesc cumva pentru efort. Am intrat în vorbă, după ce i-am privit atent standul improvizat, căutând din ochi un titlu atrăgător. Omul care vinde cărţi mi-a arătat alte două plase, primite de la cei care fie nu mai aveau loc în biblioteci, fie nu mai erau interesaţi, fie doreau un ban în plus. Mi-a spus că uneori vinde destul de bine, alteori mai rău – ca în orice afacere.
În ultimii ani, am cumpărat multe cărţi de la anticarii bucureşteni din Piaţa Universităţii, cărţi pe care le dorisem pe vremea când se vindeau „la pachet”. Mă atrag cărţile şi m-am bucurat de colecţia scoasă până acum vreun an de „Cotidianul”, preţuri perfect accesibile şi prezentare elegantă. La fel de benefice, chiar dacă în alt registru, mi se par colecţiile scoase de „Adevărul”. Seria Jules Verne, cumpărată în adolescenţă, îmi place şi acum în mod deosebit, aşa că republicarea ei m-a umplut de bucurie…deşi în stilul meu mai pesimist, m-am întrebat câţi o cumpără pentru a şi citi cărţile.
Bref, omul care vinde cărţi este o prezenţă tonică la intrarea în piaţă. Când nu este, mă întreb când îl voi găsi. Nu că n-aş găsi toate cărţile pe care mi le-aş dori în librării, nu din nostalgie, ci pentru simplul fapt că preţuiesc pe cineva care îşi poate petrece încă viaţa în lumea cărţilor. Îmi cer scuze de la bibliotecari şi de la librari, nu doresc în nici un fel să-i exclud.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Domnule Gruian, cărţile cu coperţi maro nu sunt reeditări ci este tratatul de Istoria României editat sub egida Academiei Române şi în ciuda timpului de editare şi a vicisitudinilor ideologice reprezintă o realizare deosebită pentru epoca şi condiţiile respective. Au participat istorici de seamă la redactarea lui. Îi amintesc pe Conszantin Daicoviciu, Emil Condurachi-tatăl doamnei Zoe Petre, David Prodan, Andrei Oţetea, etc. Marele său inconvenient este că nu a fost finalizat şi este incomplet dar, repet, poate fi şi azi instrument istoriografic coroborat cu noul tratat al Academiei. Este bine că mai sunt oameni care iubesc cartea. Mă număr printre ei şi i-o datorez, ca multe altele, Tatălui meu.

  • Multumesc pt. precizari. E profesia dvs., prin urmare este firesc sa cunoasteti detalii si sa apreciati valoarea documentara a volumului. Nu am criticat tratatul, ci am introdus o necesara nuanta asupra lui Roller. Am presupus ca Daicoviciu, mai mult, si Condurachi, mai putin, sunt cunoscuti, inca, unui anumit public.
    Dan Ungureanu, profesor de latina, greaca si romana la Universitatea Paris III, in numarul "Marxismul, azi" al Dilemei Vechi, spune ca avem de patru ori mai multi studenti care cumpara de sase ori mai putine carti. Cred ca in curand va fi necesar sa se precizeze nu cine a fost Roller, ci ca Daicoviciu nu e DJ. Exagerez in scop didactic.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

3 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago