Natalia Bumbac
O parte a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului a fost prezentă ieri la noi în judeţ. Comisia a organizat audieri în teritoriu în baza unei petiţii primite de la Mining Watch vizavi de activităţile Deva Gold şi a acţionarilor firmei la exploatarea minieră din perimetrul Certej. Audierile au început cu primarul comunei Certeju de Sus, Petru Cîmpian, la sediul primăriei. La decizia preşedintelui comisiei parlamentare, senatorul Iancu Caracotă, accesul presei la şedinţă a fost interzis.
Accesul presei – interzis!
Aceeaşi decizie a fost menţinută şi pentru lucrările comisiei de la sediul Prefecturii judeţului Hunedoara, unde au fost audiaţi alţi şefi de instituţii hunedorene. Totuşi, în urma unor insistenţe, jurnaliştii au avut acces câteva minute pentru a adresa întrebări preşedintelui membrilor comisiei. Iancu Caracotă a reiterat faptul că a decis, conform prevederilor regulamentare ale comisiei, ca presa să nu aibă acces la dezbatere. Deşi a existat o solicitare din partea unui şef de instituţie din judeţ pentru ca şedinţa să fie publică. „Comisia este prezentă în judeţul Hunedoara pentru a da răspuns unei petiţii a Mining Watch, care reclamă astăzi, aşa-zise abuzuri pe care compania minieră Eldorado Gold, subsidiară a Deva Gold, le întreprinde pentru a obţine autorizaţia necesară funcţionării”, a declarat Iancu Caracotă. Trebuie precizat că din comisia respectivă face parte şi senatorul Mihai Goţiu, acesta fiind cunoscut ca un susţinător al Mining Watch şi autor al mai multor articole împotriva exploatării aurifere de la Certej.
Legi lipsă în România
La comisie au fost audiaţi şefii următoarelor instituţii din judeţ: Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Garda de Mediu, Garda Forestieră, Apele Române şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Potrivit directorului APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, în cadrul discuţiilor, preşedintele comisiei a vorbit despre eventualitatea unei noi revizuiri a Acordului de mediu emis pentru activitatea de la Certej. La rândul ei, şefa de la Mediu ne-a declarat că i-a cerut sprijinul senatorului Iancu Caracotă să legifereze în Parlament problema garanţiilor financiare pe care statul ar trebui să le reţină de la companiile de exploatare minieră. Georgeta Barabaş a explicat că în România nu există o lege în acest sens, la fel ca în alte state europene. În consecinţă, statul nu poate reţine garanţii financiare entru deşeuri din industria minieră, lucrări pentru refacerea mediului sau pentru uzina de exploatare.
Au pierdut în instanţă
Nu este prima petiţie pe care Mining Watch o adresează instituţiilor statului vizavi de exploatarea auro-argentiferă din perimetrul Certej. Mai mult de atât, activiştii de mediu au atacat în instanţa de contencios-administrativ anumite acte emise de autorităţi. Din acest registru a făcut parte acţiunea formulată de un ONG din reţeaua Mining Watch, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), care a cerut anularea Acordului de mediu, întocmit de APM Hunedoara, pentru activităţile Deva Gold de la Certej. În 2016, ong-iştii au pierdut procesul, cererea lor fiind respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj. De asemenea, au existat mai multe interpelări parlamentare pe această temă, printre care două au fost adresate ministrului Mediului.
Din datele de pe propria pagină electronică, Mining Watch „este o reţea de monitorizare creată pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare şi intervenţie a societăţii civile şi a comunităţilor locale cu privire la activităţile miniere din România”. Printre finanţatorii Mining Watch se numără Seea Grants, Fondul ONG sau Fundaţia pentru parteneriat.
De amintit este faptul că din ONG-urile din reţeaua Mining Watch au fost cele care au reclamat şi au cerut anularea mai multor acte emise de autorităţi pentru mai multe investiţii din municipiul Deva dar şi din judeţ.
Contactat, Nicolae Stanca, directorul general al Deva Gold, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN: „Totul s-a obţinut legal, în ceea ce priveşte investiţia de la Certej. Avem toate avizele necesare pentru funcţionare. Respectăm întreaga legislaţie românească şi europeană. Eu nu am fost acceptat să particip la această comisie, deşi m-am prezentat la sediul Primăriei din Certej”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Vad in articol ca la audieri a participat si un senator de Cluj pe nume Mihai Gotiu...care este si vicepreședinte al senatului Romaniei...si care este hunedorean....si care este un absolvent al Liceului Decebal Deva promotia 1992....si care este membru USR...si care este cel ce se odihneste in parlament fie ziua, fie noaptea....si care este cel in poza din Vama Veche...si care este impotriva la orice se doreste sa se faca care sa aduca plus valoare, mai ales impotriva acelori locuri unde a crescut, a invatat, adica impotriva județului Hunedoara.
exploatariile de la Deva , Certej si celelalte localitati hunedorene si cele din Muntii Apuseni nu trebuie sa existe .Felicitari Mining Watch .Nicolae Stanca sa lase in pace aurul , argintul, uraniul si celelalte metale .Ele trebuie sa ramana Romaniei, generatiilor viitoare de romani si sa nu fie exploatate de actuala generatie cu materiale folosind cianura si cu inbogatirea altor state si doar a catorva romani(antiromani) si nicidecum a Romaniei!Aurul sa ramana in pamantul romanesc!nu e a lui nicolae stanca , nu e a li Deva gold sau altei combinatii de afara , ci a Romaniei, lasat acolo de Dumnezeu .