ActualitateFlash

Operațiunea „fabrica de vise”! Percheziții mamut la fabricile de droguri din România: mascații au descins în 23 de județe

Procurori ai DIICOT Iaşi, împreună cu poliţişti, au efectuat,ieri, 121 de per­cheziţii în 23 de judeţe şi în Bucureşti, într-un dosar care vizează o grupare care comercializa dispozitive de vapat şi dulciuri susceptibile de a avea efecte psihoactive. 42 de persoane vor fi duse la Iaşi pentru a fi audiate în acest dosar. Dulciurile – jeleuri, prăjituri, drajeuri – erau vândute inclusiv minorilor.

Efecte psihoactive
Cele 121 de percheziţii domiciliare au avut loc în judeţele Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vran­cea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti, informează News.ro.
Procurorii DIICOT afirmă că, începând cu finele anului 2022, mai multe per­soane care sunt angajate sau contro­lea­ză două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit o grupare având ca scop importul, exportul, producerea, fa­bricarea şi alte operaţiuni cu substanţe sus­ceptibile de a avea efecte psiho­ac­tive. Aceste persoane au produs şi co­mercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ”edibles”, res­pec­tiv jeleuri, prăjituri, drajeuri, cunos­când că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psiho­active. În timpul cer­cetărilor au fost identificate subs­tan­ţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De ase­menea, s-a stabilit că în perioada oc­tom­brie 2022 – sep­tem­brie 2023, membrii grupării au pro­dus, în vederea comer­cia­lizării, peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau substanţe care pro­duc efec­te psihoactive şi care puneau în pericol viaţa consumatorilor.
„Investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip Vape care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psi­ho­activ. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahy­dro­can­nabinol) o substanţă ce are capa­ci­tatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar pro­bleme medicale temporare), ase­mă­nă­toare consumului de canabis şi com­pa­ra­bile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite generic etnobotanice”, se arată într-un comu­nicat al DIICOT Iaşi.

Pe piața online
Dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC sunt comercializate pre­ponderent pe piaţa on-line, respectiv site-uri de specialitate şi site-uri cu­nos­cute care au ca obiect de activitate co­merţul general cu diferite produse, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale. În urma investigaţiilor au fost identificate 28 de societăţi care co­mer­cializează astfel de produse la nivel na­ţio­nal, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei per­soa­ne. De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au avut acces la aceste subs­tanţe care le pun în pericol viaţa, iar per­soanele care vând astfel de produse, deşi cunosc efectele pe care le au subs­tanţele din compoziţia lor, le co­mer­cia­lizează fără nicio restricţie, inclusiv mi­norilor.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura