Opt ani de temniţă pentru „îngerul boschetarilor”
Livia Botici
Florian Firicescu, hunedoreanul acuzat că pe parcursul anilor 2007-2009 a scos credite de la bănci pe numele a 21 de boschetari din Valea Jiului, a fost condamnat, de Tribunalul Hunedoara, la opt ani de închisoare, pentru înşelăciune. Posesorii creditelor au fost condamnaţi la un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare.
Îşi lua partea din bani
Florian Firicescu a racolat zeci de oameni fără venit şi chiar fără adăpost, cărora în numai câteva zile reuşea să le procure, prin metoda „creditului doar cu buletinul”, sume de ordinul zecilor de mii de lei. Tot ce trebuia să facă viitorii clienţi era să îi dea o copie după actul de identitate. Firicescu era cel care le procura documente prin care să arate că au statutul de angajaţi cu salarii bune şi că şi-au plătit facturile la utilităţi. După câteva zile, oamenii erau anunţaţi de angajaţii sucursalelor BancPost din Haţeg sau Banca Românească din Deva, că pot veni pentru a-şi ridica împrumutul. „Eu nu ştiam că am nevoie şi de alte acte pentru împrumutul de la bancă. Am mers cu Firicescu acolo şi am văzut dosarul, în care scria că lucrez la o firmă din Petroşani. Nu era adevărat, dar ce era să fac? E greu să refuzi 35.000 de lei, din care, ce-i drept, i-am dat 2.000 de lei lui Florian Firicescu”, a declarat în timpul procesului, Iordan Băţălan, un bărbat de 32 de ani, din Petrila. De fiecare dată, Florian Firicescu îşi lua o parte din valoarea creditului pentru el, dar restul banilor îl lăsa complicilor săi. Niciodată, rata lunară nu a fost plătită, de nici una dintre cele 21 de persoane creditate.
Ţepe de 600.000 de lei
Luni, magistraţii Tribunalului Hunedoara l-au condamnat pe Florian Firicescu la opt ani de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ceilalţi complici ai săi, pe numele cărora au fost luate creditele, au fost condamnaţi la un an şi şase luni de temniţă, însă, judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei lor. Potrivit actelor de la dosar, pagubele produse unităţilor bancare de către cei 22 de ”ţepari” se ridică la 600.000 de lei, sumă pe care, acum, după stabilirea sentinţei, oamenii sunt nevoiţi să o restituie înapoi băncilor, cu titlu de daune materiale.