Opt unităţi de alimentaţie publică din Petroşani, închise temporar de comisarii de la Protecţia Consumatorului
Opt unităţi de alimentaţie publică din Petroşani au fost închise temporar de comisarii de la Protecţia Consumatorului în urma unor acţiuni de control desfăşurate în zonă, în cadrul cărora au fost verificaţi 14 agenţi economici, a informat miercuri Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) Regiunea Vest – Timiş.
450 de kilograme de alimente
Controalele au fost efectuate pe parcursul zilei de marţi, pe lângă închiderea temporară a celor opt operatori economici, până la remedierea deficienţelor, comisarii aplicând 23 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 139.000 de lei, şi şapte avertismente, a precizat, într-un comunicat, comisarul şef al CRCP Regiunea Vest, Mihai Alin Gubandru. De asemenea, a fost dispusă oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea de la consumul uman al unor produse neconforme, în cantitate de peste 450 kg, iar pentru doi operatori au fost emise decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.
Principalele abateri constatate în timpul verificărilor se referă la practici comerciale incorecte, existenţa unor produse alimentare cu modificări organoleptice, nerespectarea condiţiilor de depozitare prescrise de producător, iar unele alimente nu aveau elementele de identificare necesare stabilirii conformităţii acestora. Comisarii au mai constatat că în bucătării aragazele, oalele şi tigăile nu erau igienizate corespunzător şi prezentau depuneri consistente de grăsime arsă, iar gresia şi faianţa erau murdare. Probleme au fost identificate şi la unele vitrine frigorifice şi congelatoare neigienizate, care aveau resturi de alimente şi rugină, iar pentru spălarea veselei se utiliza detergent de vase pentru uz casnic şi nu pentru uz comercial. Pe lista deficienţelor mai sunt înscrise neinformarea consumatorilor cu privire la substanţele ce pot cauza alergii sau la faptul că pentru prepararea mâncărurilor se utilizează materii prime decongelate. (A.N.)