Orăştie, tot mai aproape de Olanda
Magdalena Şerban
În luna martie, o delegaţie de medici de la Spitalul municipal Orăştie a efectuat o vizită în Ţara Lalelelor-Olanda, la invitaţia celor de la Spitalul Albert Schweizer (ASZ).
Vor veni ajutoare şi pe mai departe
Acţiunea face parte din schimburile facilitate de protocolul încheiat de Regatul Olandei cu Guvernul României, privind asistenţa medicală. În acest caz, evenimentul a fost sprijinit de Fundaţia de Ajutor Sliedrecht-Orăştie şi Primăria municipiului Orăştie. Medicii din oraşul Paliei au vizitat trei din cele patru locaţii ale spitalului olandez, cu sediul principal în Dordvik, din apropierea oraşului Dordrecht. Instituţia are 800 de paturi, 300 medici şi un total de 2.700 angajaţi, care oferă aproape toate serviciile medicale (excepţie fac chirurgia cardio-pulmonară şi neurochirurgia) unei populaţii de aproximativ 300.000 locuitori. Hunedorenii au putut vizita secţii ale spitalului-mamă, săli de operaţii, Secţia de reanimare nou-născuţi, cabinete ale medicilor de familie, precum şi o farmacie modernă, complet robotizată. Directorul ASZ, Gert-Ian van Heiningen, care a făcut anul trecut o vizită la Spitalul din Orăştie, a apreciat, în cadrul unei conferinţe de presă că, datorită seriozităţii constatate, relaţia de ajutor şi colaborare între cele două spitale trece la o etapă superioară. Totodată, managerul a asigurat că va sprijini spitalul orăştian, aşa cum a făcut-o şi până acum, cu aparatură medicală şi programe de instruire de calitate. Vizita s-a încheiat prin vernisajul unei expoziţii de pictură contemporană (pur românească), în oraşul Sliedrecht, eveniment la care a participat şi ambasadorul român în Olanda, excelenţa sa, Călin Fabian, care a apreciat colaborarea celor două spitale.
Către o prietenie de durată
Recunoscători pentru aşa o prietenie, orăştienii au adus acasă bucuria unor oameni deosebiţi, săritori şi cu mult suflet. „Este un parteneriat care ne onorează şi pentru care dorim să asigurăm toate condiţiile desfăşurării lui şi în viitor. Aşa cum s-a apreciat deja, am trecut peste protocolul de cunoaştere, iar acum ne îndreptăm către cel de prietenie. Şi nu una temporară, ci de lungă durată. Le mulţumesc partenerilor olandezi şi vreau să-i asigur că pot conta pe sprijinul şi colaborarea noastră, ori de câte ori este cazul”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, medicul Dan Mihail Sechi, managerul Spitalului municipal din Orăştie.
Bine ca se duc in vizite insa la profesionalism cea mai mare parte din medicii de la spitalul Orastie sunt „ZERO”