Orăștioara de Sus: drumuri bune, din finanțări câștigate pe diferite axe și fibră optică pentru o acoperire extinsă
Magdalena Șerban
Fiecare primar se organizează administrativ în funcție de caracteristicile și nevoile comunității pe care o conduce, știind că trebuie să prioritizeze anumite obiective, dar să nu le lase în urmă nici pe cele secundare. La Orăștioara de Sus, traiectoria este una bine definită: infrastructura, în prim plan.
Au gândit strategic
„Modernizarea drumurilor în toate satele aparținătoare, mai exact să continuăm cu acest demers, reprezintă prioritatea zero, la ora actuală. Avem o comună cu o rețea de drumuri deloc scurtă, iar asta implică fonduri pentru a reuși să facem tot ce ne-am propus. Rețele de apă-canal sunt finalizate (la Ocolișu Mic e în curs de finalizare), capelele sunt terminate, căminele culturale la fel, așa că ne interesează în mod special infrastructura rutieră. Este normal să se întâmple așa, prima oară fiind firesc să avem introduse cele două rețele și apoi să venim cu asfaltarea. Ar mai fi de cuprins patru sate. În două avem deja un proiect în desfășurare (Bucium și Orăștioara), dar rămân Ludești, Costești, Ocolișu Mic și Grădiștea de Munte. În funcție de ce linii de finanțare se vor deschide, vom accesa fonduri pentru a moderniza și drumurile de aici. Ce s-a făcut până acum a însemnat acoperire foarte bună, adică nu am lăsat segmente neasfaltate și să parcurgem doar principala. Mai bine am pus bani de la bugetul local, făcând un efort considerabil în acest sens, decât să facem pauze în asfaltare ori rigole, podețe, tot ce trebuie.
Ce am implementat până acum la nivel de drumuri am făcut din bani câștigați prin PNI Anghel Saligny sau prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sargeția 1”, a anunțat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus. Un alt punct major atins de edil este cel ce ține de fibra optică introdusă în comună, prin mai mulți operatori, astfel încât pensiunile, cabanele, dar și casele cetățenilor să poată beneficia de o utilitate absolut indispensabilă în secolul în care trăim: conexiune la Internet. ,,Urmează să mai intre pe piața locală un operator pentru acele zone care încă nu au acoperire. I-a fost emisă autorizația de construire”, a mai transmis primarul. Ba mai mult, există și puncte de Internet gratuit pe domeniul public, grație accesării cu succes a WiFi4EU, inițiativă condusă de Comisia Europeană și finanțată din bani de la UE.