Orăștioara de Sus: În baza unuia dintre cele mai mari proiecte câștigate de autoritățile locale, o nouă investiție se află la linia de start
Magdalena Șerban
Pentru edilii care și-au dat silința să acceseze finanțare, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” se dovedește o sursă de sprijin în dezvoltarea proiectelor de modernizare. Printre ei se află cel din Orăștioara de Sus.
Multiple ramificații de drumuri plus o întindere mare a comunei
„Am depus, cu succes, un proiect ce prevede modernizarea tuturor drumurilor din satele Bucium și Orăștioara de Sus. Am semnat contractul de finanțare, apoi am demarat procedura de licitație, care s-a finalizat, fiind desemnat câștigătorul. Nu au existat contestații, iar în funcție de cum evoluează timpul vom vedea cum vor putea decurge lucrurile în teren. Urmează să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Investiția are o valoare totală licitată de circa 11,5 milioane lei. După ce îl vom implementa, cele două localități vor fi rezolvate din punct de vedere al infrastructurii. Ce vreau să subliniez e că deși am cuprins în cererea de finanțare toate satele, doar pentru două am primit undă verde. Așa că le vom aborda în viitorul apropiat și pe celelalte. Astfel, în primă fază ne vom îndrepta atenția către modernizare de drumuri în satul Costești, pentru care ne gândim să accesăm bani nerambursabili prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Ne încercăm norocul acolo, reușita în a fi declarați eligibili având la bază punctajul obținut. Totodată, le transmit cetățenilor comunei că nu ne oprim aici. Urmează Ludeștii de Jos, Ocolișul Mic, Grădiștea de Munte, Costești Deal și Ludeștii de Sus. Dezideratul nostru este să oferim condiții egale tuturor cetățenilor, indiferent în care dintre satele aparținătoare locuiesc. Să fim corecți. Apa și canalizarea sunt terminate (excepție Ocolișul Mic unde se vor încheia), așa că prioritare sunt drumurile”, a anunțat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul din Orăştioara de Sus. Reamintim că Anghel Saligny înseamnă modernizare de drumuri, înființare sau extindere sisteme de alimentare cu apă potabilă, rețele de canalizare menajeră și stații de epurare, construire de poduri și podețe, realizare sau amenajare de trotuare, precum și înființare sau dezvoltare de sisteme inteligente de distribuție a gazelor naturale. Programul se desfășoară în perioada 2021-2028, având o valoare de 65 de miliarde de lei. Astfel, este adus un beneficiu major României, și anume oportunitatea uriașă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de a-și putea dezvolta utilitățile publice, în vede-rea atragerii investitorilor strategici care să genereze locuri de muncă și venituri către bugetul local, venituri din care se pot asigura cotele de finanțare pentru alte noi investiții, intrând într-un cerc de modernizare ex-trem de profitabil pentru întreaga comunitate.