Orăştioara de Sus: o iarnă cu zăpadă, dar fără necazuri mari
Magdalena Şerban
Şi în iarna aceasta, primarul din Orăştioara de Sus, Vasile Marian Inăşescu (foto), se bazează pe utilajele multifuncţionale pe care administraţia locală le deţine.
„Suntem una din comunele care se confruntă cu greutăţi, pe timpul sezonului rece. Atât întinderea drumurilor cât şi relieful zonei influenţează acest aspect. Avem în componenţă opt sate, dintre care Ludeştii de Sus, Costeşti-Deal şi Grădiştea de Munte sunt localităţi de munte. Din pricina ninsorilor abundente, am avut zile în care am lucrat în flux continuu. Ne folosim de un tractor şi un buldoexcavator cu lamă de deszăpezire, ambele aflate în proprietatea comunală. Din nefericire, nu putem însă să fim prezenţi peste tot, în acelaşi timp. Tot există un decalaj de câteva ore până când ajungi să deschizi drumurile, dintr-o parte în alta. Îi rog pe localnici să fie conştienţi că, deşi ne-am dori, nu avem cum să cuprindem toate locurile deodată, din cauză că nu deţinem atâtea utilaje, dar ne prioritizăm acţiunile în teren în funcţie de gravitate. Mai vreau să anunţ că avem stoc suficient de material antiderapant pentru anul acesta. Ne bazăm pe nisip, în special. Oricum, e o iarnă frumoasă. Nici foarte frig, iar ninsoarea, deocamdată, s-a oprit. De câteva zile bune se topeşte zăpada, ceea ce e bine pentru fertilitatea solului. Să sperăm că valul de căldură nu aduce şi pericol de inundaţii“, a precizat Vasile Marian Inăşescu, primarul comunei Orăştioara de Sus.
Potrivit acestuia, stratul de zăpadă a fost de circa 40 de cm la Orăştioara de Sus, 70 de cm la Grădiştea de Munte, 80 de cm la Costeşti –Deal, iar pe golurile alpine aflate deasupra de Sarmizegetusa Regia a depăşit un metru. O veste bună dată localnicilor este că terenurile agricole pot primi, în continuare, subvenţii de la APIA, în condiţiile în care amenajamentul pastoral ce ţine de primărie a fost finalizat, la fel ca şi cel aferent persoanelor fizice. „Ne-am conformat cadrului legislativ şi am făcut documentaţia de ceva vreme, tocmai pentru că iniţial, începutul lui 2019 a fost prevăzut ca termen-limită. Le vom depune pentru a primi aviz favorabil de la Mediu. Întregul demers s-a întocmit prin Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara. Avem închiriate de către persoane fizice şi asociaţii 1.320 hectare de păşune. Am preferat să închiriem suprafeţe mai mici, dar la cât mai mulţi. Tariful practicat pe viitor va fi generat de amenajamentul pastoral, dar în medie, până acum a ajuns la peste 200 de lei de hectar. Avem şi suprafeţe împădurite, dar sunt neeligibile. Sunt mulţi fermieri la nivel de comună, mai ales crescători de ovine şi bovine“, a mai arătat primarul.