Comunitate

Orăştioara de Sus riscă să piardă şase mari proiecte de investiţii

Magdalena Şerban

La fel ca mulţi colegi de breaslă, primarul comunei Orăştioara de Sus are o mare temere pentru 2018 şi anii următori, mai exact aceea că nu va putea să finalizeze implementarea celor şase programe investiţionale aflate în derulare şi câştigate din bani europeni, respectiv guvernamentali. Alocările reduse, primite de la CJ Hunedoara (75.000 lei), creşterea salariilor în rândul bugetarilor, noile reglementări prin care circa jumătate din excedentul bugetar al administraţiilor publice este luată de către stat, plus banii mereu insuficienţi de la visteria locală, toate îngreunează situaţia.
Reţele de apă, modernizări de cămine culturale
„Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) avem un proiect de alimentare cu apă şi canalizare menajeră în Ocolişu Mic (4.167.169 lei), la care se adaugă altul de extindere canalizare menajeră şi racorduri în satele Bucium, Orăştioara de Sus, Ludeştii de Jos şi Costeşti (4.362.107 lei). De asemenea, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) mai avem trei proiecte. Primul are ca obiectiv modernizarea şi dotarea căminelor culturale din Ludeştii de Jos şi Ocolişu Mic (1.511.659 lei), al doilea vizează modernizarea şi dotarea căminului cultural din Bucium (668.219 lei), iar cel de-al treilea este dedicat înfiinţării unei grădiniţe cu tot cu împrejmuire şi racorduri la utilităţi, în localitatea principală (1.258.256 lei). Prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia 1 avem un program de modernizare a Uliţei Cicovei (800 de metri) din satul Costeşti, valoarea investiţiei ajungând la 563.044 lei”, a declarat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
Alocările de la judeţ, insuficiente
Acesta a mai precizat faptul că la toate proiectele enumerate se impune câte o contribuţie locală, însă în condiţiile de faţă planează riscul să nu se poată identifica nici un fel de sursă de susţinere financiară. Cu toate că fiecărui primar i s-a cerut lista de investiţii aferentă anului curent, se pare că alocările de la judeţ nu s-au atribuit întocmai. Aşa că se naşte întrebarea dacă nu cumva e mai bine pentru primarii care nu îşi bat capul să scrie proiecte, să bată pe la uşi ministeriale, să se confrunte cu o birocraţie stufoasă şi să se streseze că nu primesc undă verde de eligibilitate.
„Ca primar, te zbaţi să faci cât mai multe pentru comunitate, totodată pentru judeţ şi ţară. Dar trebuie înţeles că neavând posibilitate de cofinanţare, se pot pierde şi acei bani veniţi din afară. Avem deja contractat un împrumut bancar pentru un proiect ce s-a finalizat, valoarea lui fiind una foarte mare, deci nu mai putem să ne angrenăm în al doilea împrumut. Am preluat proiectul de la vechea administraţie şi a trebuit să-l ducem la bun sfârşit, iar altă soluţie nu era la vremea respectivă decât acest împrumut”, a arătat Vasile Marian Inăşescu.
…şi un eveniment de zile mari
Pe de altă parte, pe lângă neajunsurile administrative, apar şi oaze de bucurie. „Zilele trecute, am avut plăcerea şi totodată onoarea de a-l sărbători pe domnul Petru Nistorescu, din satul Ludeştii de Jos, veteran de război care a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani. La iniţiativa mea, în şedinţa de Consiliu Local din data de 12.02.2018 s-a adoptat hotărârea prin care i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Orăştioara de Sus, în cadrul unei acţiuni festive, organizate la Orăştie, în data de 15 februarie, acolo fiindu-i alături familia, prietenii, precum şi oficialităţi locale şi judeţene. Domnul Nistorescu, născut în 1918, anul Marii Uniri, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, iar celor ca dumnealui, noi le datorăm existenţa de astăzi. Îi urez şi pe această cale sănătate şi mult bine ”, a încheiat primarul din Orăştioara de Sus.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura