Categories: Comunitate

Orăştioara de Sus: trei acţiuni în două zile

          În ultimii ani, comuna Orăştioara de Sus a devenit un nucleu al acţiunilor culturale, sportive şi de divertisment. Nici vineri şi sâmbătă nu a rămas în vreun con de umbră, aici desfăşurându-se ediţia a VI-a a Maratonului Dacilor, dar şi o amplă ecologizare demarată de conducerea locală.
Şi în acest an s-a lansat invitaţia ca toţi cei interesaţi să refacă drumurile dacilor, trăind experienţa întâlnirii cu identitatea naţională, să participe la singurul maraton din lume care include pe traseu patru situri din Patrimoniul Mondial UNESCO: Cetăţuie, Blidaru, Piatra Roşie şi Sarmizegetusa Regia. În fapt, este evenimentul care sprijină prin sport promovarea originilor şi istoriei românilor. Organizarea poartă semnătura Fundaţiei Corporeanima (reprezentată prin Daniel Lixandru), în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Orăştioara de Sus, Administraţia sitului Sarmizegetusa Regia, Fundaţia Dacica, precum şi câţiva localnici ai comunei vecine, Boşorod. Vineri a avut loc Maratonul Copiilor (cursă necompetitivă), care a adunat la start peste 60 de copii. La Cetăţuie, copiii au fost angrenaţi într-o lecţie de istorie interactivă despre daci şi originea poporului român, iar la final, fiecare a primit câte un tricou tehnic de alergare şi câte o medalie. Sâmbătă au fost maratonul mare (44 de kilometri), cross-ul (5 kilometri) şi semi-maratonul (24 de kilometri), concurând 140 de competitori.
Ce trebuie subliniat este că pe traseu au existat puncte de alimentare de unde s-au putut consuma miere, polen, dulceaţă de fructe de pădure, toate din zonă, puse la dispoziţie de apicultorul Decebal Achim. De asemenea, cei angrenaţi în concurs au putut gusta din produsele tradiţionale (slănină, brânză, ceapă etc), datorită unor oameni cu suflet mare, care le-au oferit sub formă de sponsorizare. Tot sâmbătă, separat de manifestare, s-a materializat şi o acţiune de igienizare şi ecologizare la Cetatea Costeşti, implementată la iniţiativa conducerii comunei. Au fost invitate mai multe instituţii, pentru a se înlătura pet-urile, ambalajele şi diversele deşeuri care au pus stăpânire pe aceste locuri emblematice. Au participat la această acţiune peste 50 de persoane. „Pe lângă faptul că toate aceste acţiuni ne asigură o legătură strânsă cu comunitatea, au rolul de a câştiga mai mulţi vizitatori şi turişti. Este un păcat major să ai nişte cetăţi dacice în aria administrativ-teritorială şi să aştepţi să se promoveze singure. Pe noi chiar ne-a binecuvântat Dumnezeu cu istorie şi natură, deci chiar avem ce să le arătăm oamenilor care ajung în zonă. Doresc să le mulţumesc tuturor celor implicaţi atât în organizarea Maratonului, cât şi în demersul nostru de ecologizare. Dincolo de orice, trebuie să rămânem oameni ”, a spus Vasile Marian Inăşescu, primarul comunei Orăştioara de Sus. (M. Şerban)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago