Categories: Actualitate

Oraşul în care casele se vând cu 60 de bani. Nu este departe de România şi primeşti bani pentru lucrările de renovare

Oraşul în care casele se vând cu 60 de bani chiar există şi nici nu este departe de România (la doar 500 de kilometri de Arad). În plus, mai primeşti şi bani de re­no­vare a locuinţei, promit autorităţile. Totul se întâmplă în Croaţia, unde un oraş din nor­dul ţării încearcă să combată depo­pu­larea cu o ofertă… imbatabilă, zice pri­marul.
Legrad era cândva cel de-al doilea oraş ca mărime din Croaţia. De la dispariţia Im­periului Austro-Ungar, urbea a intrat într-un proces constant de depopulare, iar de­clinul este tot mai accentuat în ultimii ani.

Legrad, înconjurat de câmpuri verzi şi pădure
„Ne-am transformat într-un oraş de gra­niţă, cu puţine legături de transport către alte locuri. De atunci, de la căderea Im­pe­riu­lui Austro-Ungar, populaţia noastră a scă­zut treptat”, spune primarul oraşului, Ivan Sabolic.
Ca o soluţie la această problemă, auto­ri­tăţile locale au decis să scoată la vânzare casele abandonate pentru doar o kuna (e­chi­valentul a 60 de bani). Legrad este în­con­­jurat de câmpuri verzi şi pădure şi se află aproape de graniţa cu Ungaria. Oraşul are în prezent aproximativ 2.250 de locui­tori.
Autorităţile au dat anunţ că sunt scoase la vânzare 19 case goale (sau aflate în construcţie) la preţul de 1 kuna. Deja s-au semnat 17 contracte de vânzare-cum­pă­rare pentru câteva imobile, unele aflate într-o avansată stare de degradare: fie sunt pe jumătate ruine, fie le lipsesc uşile sau ferestrele ori au pereţii acoperiţi cu mu­ce­gai. Însă, municipalitatea promite să plă­tească 25.000 de kuna (16.400 de lei) pen­tru orice lucrare de renovare, scrie Reu­ters. Iar în cazul rezidenţilor care vor să cum­pere o casă privată, Primăria Legrad va acoperi 20% din preţ, până în limita a 35.000 de kuna (23.000 de lei).

Ce condiţii sunt puse
Cea mai importantă condiţie pentru cei care vor să se stabilească în Legrad este să fie solvabili din punct de vedere finan­ciar. În plus, noii rezidenţi trebuie să fie ti­neri sub 40 de ani. De asemenea, con­trac­tul încheiat cu municipalitatea prevede obli­gativitatea de a rămâne în Legrad pen­tru cel puţin 15 ani. Primarul Sabolic se lau­dă că ideea sa a stârnit deja interes în stră­inătate: „După câteva articole despre acţiunea noastră, am primit întrebări des­pre case din locuri foarte îndepărtate. S-au interesat din Rusia, Ucraina, Turcia, Argen­tina şi chiar Columbia”.
Oportunităţile de angajare pentru cei dor­nici să se mute în Legrad includ locuri de muncă în industria alimentară, prelu­cra­rea lemnului şi industria prelucrării me­talelor. Danijel Harmnicar, un tânăr croat din nord, cu o soţie şi doi copii, a acceptat oferta mu­ni­cipalităţii şi a cumpărat o casă cu 1 kuna. „Este mult mai plăcut să trăieşti în casa ta decât să fii chiriaş. Să stăm aici 15 ani nu este o problemă pentru noi, oricum nu in­tenţionăm să ne mutăm”, a spus el.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago