Categories: Comunitate

Oraşul Paliei a triumfat în Italia

Magdalena Şerban
Dan Burza

Orăştia păstrează cu demnitate, o bogată tradiţie cultural-istorică şi folclorică de care oamenii locului sunt legaţi sufleteşte şi care este recunoscută şi dincolo de graniţele României, portul popular românesc, muzica şi dansurile specifice zonei fiind aplaudate la scenă deschisă în Italia, la Sulmona.

Cu cinste, pentru a treia oară
În perioada 4-8 august 2011, o delegaţie compusă din artişti şi membri ai administraţiei publice orăştiene a participat la cea de-a XI-a ediţie a festivalului internaţional Giostra Cavalleresca d`Europa, desfăşurat la Sulmona. A fost, totodată, cea de-a treia participare a unei delegaţii orăştiene la acest festival internaţional şi, în acelaşi timp, a fost pentru a treia oară când reprezentanţii Orăştiei au reuşit să câştige IL PALIO, unicul trofeu al festivalului Giostra Cavalleresca.
La ediţia din acest an, au fost prezente ansambluri şi formaţii artistice din nouă ţări: Germania, Slovenia, Grecia, Malta, Spania, Belgia, San Marino, România şi Italia, ţara gazdă, fiecare localitate participantă fiind însoţită de către reprezentanţi ai administraţiilor locale din zonele de provenienţă.

Tradiţie bimilenară
Conform obiceiului şi a regulamentului festivalului Giostra Cavalleresca, câştigătoarea ultimei ediţii a competiţiei îşi rezervă obligaţia şi, în acelaşi timp onoarea, de a realiza un nou IL PALIO, pe care trebuie să-l înmâneze organizatorilor la următoarea ediţie a manifestării. Astfel, această onoare i-a revenit Orăştiei, de pe poziţia de câştigătoare, iar cu prilejul ediţiei de anul viitor, IL PALIO va fi realizat tot în oraşul Paliei. Trofeul din acest an a fost realizat de către artistul plastic orăştian Mircea Zdrenghea şi conţine câteva elemente definitorii pentru zona Orăştiei. La fel cum a fost cazul primelor două trofee, Il Palio din 2011 poartă însemnele acestei tradiţii bimilenare. Din delegaţia care a reprezentat Orăştia la această ediţie a Giostra Cavalleresca, au făcut parte atât artişti, cât şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale. „Echipa“ artistică a fost compusă din solişti ai Casei de Cultură Orăştie, precum şi ceata de căluşari din comuna Orăştioara de Sus, aceştia fiind solicitaţi în mod expres de către organizatorii Giostra Cavalleresca. Cheltuielile privind transportul, cazarea şi masa delegaţiei orăştiene au fost suportate integral de către organizatori.
„Am surprins în totalitate publicul italian. Festivalul este la origine unul medieval, dar noi ne-am prezentat cu o idee aparte. Jocul căluşerilor, portul popular şi parada au impresionat, aducând aplauze de la spectatorii înşiraţi pe 1,5 km de stradă. Defilarea propriu-zisă a fost în ziua de duminică, dar noi am fost rugaţi să ieşim şi vineri şi sâmbătă, pentru a atrage lumea. Saxofonul şi acordeonul au fost instrumentele la înălţime. La sfârşitul festivalului, italienii jucau deja căluşerul, împreună cu reprezentanţii noştri, iar lumea fluiera efectiv pe stradă, melodia căluşerului, ceea ce nu putea decât să ne bucure şi să ne facă să ne simţim mândri”, a precizat Alexandru Munteanu, primarul municipiului Orăştie.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago