Actualitate

Orașul subteran. Locul în care oamenii trăiesc sub Pământ. Care este de fapt motivul

Orașul subteran. În sudul Australiei există un oraș unic în lume. Ce îl face atât de special? Ei bine, acesta este un loc în care majoritatea populației locuiește sub pământ și aproape tot orașul este construit subteran. În acest material veți afla care este numele orașului de sub pământ și care este motivul pentru care oamenii au luat această decizie.

Vizuina omului alb

În sudul Australiei se înre­gis­trează destul de des temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar oamenii au fost nevoiți să lupte pentru supraviețuire. Așa a apărut oraşul Coober Pedy în anul 1915, după ce în zonă s-a descoperit opalul. Oricât de cald ar fi afară, în casele subterane temperatura ră­mâne tot timpul undeva în jurul valorii de 24 de grade, iar umi­di­tatea nu depăşeşte 20 la sută.
Numele orașului provine din cuvintele „kupa-piti”, care în tra­ducere înseamnă „vizuina omului alb”. Aici se regăsește o populație de doar 3.500 de locuitori, dar comunitatea numără nu mai puțin de 45 de naționalități: greci, ita­lieni, unguri sau croați. Orașul a devenit principalul obiectiv turistic, totul datorită construcțiilor din subteran.
Deși pare incredibil, oamenii au construit sub pământ magazine, baruri, biserici sau hoteluri. De ase­menea, Coober Pedy organizează festivalul opalului în fiecare an, de Paște. Ultimele statistici arată că aproximativ 100.000 de turiști vi­zitează anual acest oraș, iar oa­menii au ce vedea. În subteran se mai regăsesc: mine, cimitire, galerii de artă, dar și un teren de golf lipsit de iarbă.

Cum arată locuințele din Coober Pedy

Locuințele în care trăiesc oamenii se află la o adâncime de trei sau șapte metri sub pământ și sunt interconectate între ele printr-o serie de tuneluri. De asemenea, acestea sunt echipate cu un sistem natural de ventilație, apă și curent electric. Cu toate că au găsit soluții pentru orice, localnicii nu au putut să își construiască băile și bucătăriile subteran, deoarece momentan nu există un sistem de canalizare acolo.
Micuțul oraș se poate lăuda și cu o biserică catolică Sfinții „Petru și Pavel”. Aceasta a fost prima biserică subterană din lume, iar la ridicarea ei au contribuit toți enoriașii. Un alt lăcaș de cult este biserica ortodoxă sârbească. Aceasta impresionează prin sculptura din pereții stâncii, iar vitraliile atrag toate privirile vizitatorilor.
Mediul deosebit de acolo i-au atras pe mulți turiști, dar dacă te gândești să ajungă acolo trebuie să ai în vedere câteva sfaturi utile. În primul rând, cei care doresc să viziteze Coober Pedy trebuie să consume multe lichide, deoarece temperatura este foarte ridicată în acea zonă a Australiei. În al doilea rând, specialiștii recomandă să nu ieșiți la plimbare fără un ghid, deoarece în acest loc trăiesc șerpi foarte veninoși, iar temperatura vă poate pune probleme mari.
Sunt recomandate plimbările după ora 15 sau dimineața. De altfel, Australia are cel mai mare număr de îmbolnăviri de cancer de piele, astfel se recomandă aplicarea unei creme hidratante și protectoare pe piele cu cel puțin un sfert de oră înainte de a vă expune la razele de soare. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să poarte tot timpul pălărie pentru a se proteja de razele ultraviolete.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura