Ovidiu Hada şi Robert Dan cer revizuirea dosarului pentru care se află în puşcărie
În luna februarie a.c., Ovidiu Hada (foto dreapta) – fostul edil şef al Hunedoarei, Robert Dan (foto stânga)– fostul viceprimar al municipiului, dar şi Ioan Ţiplea – fost angajat al primăriei, au cerut revizuirea fondului în cazul primului dosar în care au fost condamnaţi.
Ieri, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia s-au derulat şedinţele de judecată în cazul cererilor fostului primar şi viceprimar, însă la fel ca şi în cazul lui Ţiplea, magistraţii au amânat cauza. Potrivit lui Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al instanţei amintite, următoarea şedinţă pentru Hada a fost fixată pe 30 aprilie, Robert Dan a primit termen pe 9 aprilie, iar pentru Ţiplea a fost stabilită data de 28 aprilie.
Cererea de revizuire este o cale de atac, iar dacă este admisă de instanţă, aceasta ar putea duce chiar la rejudecarea cauzei. De obicei, în faţa magistraţilor sunt aduse ca argumente, fapte sau acte noi care sunt necunoscute de instanţa de judecată.
Condamnări între trei şi cinci ani
În urmă cu trei ani, procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia i-au trimis în judecată pe cei trei menţionaţi, alături de Daniela Căpâlnă, fost şef Serviciu Buget-Finanţe-Contabilitate al primăriei, pentru acte de corupţie. Aceştia au fost condamnaţi pentru prima dată de către Curtea de Apel Alba Iulia, în anul 2012, însă nemulţumiţi de pedeapsa primită, au atacat sentinţa cu recurs. Drept urmare, în octombrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a păstrat pedepsele de închisoare cu executare pentru inculpaţi, şi anume Ovidiu Hada – cinci ani, Robert Dan – trei ani, Ioan Ţiplea – cinci ani şi Daniela Căpâlnă – trei ani. Hotărârea a fost definitivă.
În cazul condamnării în cel de-al doilea dosar, pronunţată în luna decembrie a anului trecut, în care a fost judecat şi Gligor Hada, tatăl fostului edil, Ovidiu Hada şi Ioan Ţiplea au rămas cu cinci ani de închisoare cu executare, iar Robert Dan şi Daniela Căpâlnă au trecut de la trei la cinci ani de închisoare cu executare. Şi de data aceasta, inculpaţii au declarat recurs, însă dosarul nu a ajuns la Curtea Supremă, deoarece motivarea sentinţei se află încă la procurorii DNA.