“Pachetul de simplificare a legilor privind achiziţiile publice este în dezbatere” Interviu cu Sorin Marica, deputat PSD de Hunedoara

Poliana Mardari

Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, a pus în dezbatere publică pachetul de simplificare a legilor privind achiziţiile publice, precum şi două proiecte de acte normative de înfiinţare a Unităţii de Achiziţii Centralizate. În interviul acordat cotidianului nostru, deputatul hunedorean Sorin Marica (foto) aduce câteva lămuriri referitoare la noile reglementări.

– În ce stadiu este pachetul legislativ pentru simplificarea achiziţiilor publice?
– Termenul de finalizare anunţat anterior era 15 aprilie. Săptămâna aceasta, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat deja punerea în dezbatere publică proiectelor de acte normative din acest pachet legislativ. Din câte cunosc, este vorba despre o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice şi o altă ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate ca unitate de achiziţii centralizate. La acestea se adaugă şi două proiecte de hotărâri de guvern care conţin normele metodologice necesare punerii lor în aplicare.
– De ce este atât de urgentă simplificarea mecanismelor de achiziţii publice?
– În prezent, achiziţiile publice anuale depăşesc suma de 15 miliarde de euro. Acest fapt demonstrează cât de important este ca procedura financiară prin care se derulează acest proces să fie în acelaşi timp eficientă, nediscriminatorie şi transparentă. Aceste principii reprezintă garanţia că banii vor fi utilizaţi cum trebuie în beneficiul comunităţilor.
– Ce simplificări sunt avute în vedere?
– Modificările propuse au rezultat din monitorizarea sistemului naţional de achiziţii publice. Pe de o parte, au fost identificate o serie de erori în sistem, cum ar fi întârzieri provocate de observatorii ex-ante în evaluarea ofertelor şi în desemnarea câştigătorilor, numărul foarte mare de contestaţii venite chiar din partea agenţilor economici participanţi la licitaţii. Sunt vizate şi suprareglementarea sub pragurile valorice obligatorii din directivele europene, opiniile diferite emise de diversele componente ale sistemului, blocajele administrative generate de legislaţia conexă şi alocarea neunitară de resurse. Toate aceste obstacole făceau ca o procedură de achiziţie să dureze în medie şi doi ani de zile. Ceea ce ducea la blocaje frecvente.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago