Magdalena Șerban
În 26 și 27 august urmează o nouă ediție a Festivalului Pădurenilor “Drăgan Muntean”, organizat la Poienița Voinii, de Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara (CCA), Direcția Generală pentru Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara (DGAMPT) și administrațiile publice din Bunila și Ghelari.
Portul popular, pus în valoare pe Dealul Cornetului
La Poienița Voinii, tradițiile sunt păstrate cu sfințenie, iar moștenirea lăsată de cel mai iubit fiu al Ținutului Pădurenilor, Drăgan Muntean, este una inestimabilă. La Casa Memorială din satul natal al rapsodului este un muzeu cu obiecte de etnografie și artă populară, atracția principală fiind chiar portul specific zonei. Tot aici sunt expuse diplomele şi premiile obţinute de artist de-a lungul întregii sale cariere muzicale. Așa că întregul cadru este unul optim pentru a continua festivalul a cărui baze au fost puse de inegalabilul interpret. Ziua de sâmbătă va debuta cu o nedeie pă
durenească a cărei atmosferă va fi întreținută de Ionică Ivan, Cristina Rotariu, Margareta Szutter și formația condusă de Cristi Stănescu, iar de la ora 22:00 va fi un foc de tabără urmat, la ora 23:00, de un foc de artificii. Dimineața de duminică vă îndeamnă la rugăciune, de la ora 9:00 fiind săvârșită slujba de Liturghie la Biserica „Sfântul Nicolae” din Poienita Voinii. Apoi, ca de fiecare dată, va fi o Slujbă de pomenire în memoria lui Drăgan Muntean, iar la Casa Memorială au loc manifestări culturale dedicate marelui doinitor, susținute de Rusalin Ișfănoni, Bogdan Toma și Ansamblul Leleșana. De la ora 13:00 se dă tonul folclorului, printr-un spectacol susținut de Zorica Savu, Dumitru Stoicănescu, Alexandru Pal, Roxana Reche, Bogdan Toma, Costi Dumitru, Monica Blaga, Mariana Suciu, Alin Ienciu, Constantin Bogdan, Carmen Muntean, Alisa Toma, Mara Andraș, Maia Muntean, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor prof. George Cîlțea, coregrafie semnată de Cătălin Bălan), Ansamblul Folcloric Cununița din Sântana, coordonat de Ioan Dărău, Ansamblul Folcloric Silvana – Deva (coregrafia asigurată de Andrei Gabor ), Fanfara din Ghelari și nu în ultimul rând Ansamblul Leleșana din Lelese, coordonat de primarul Ciprian Achim. Mai trebuie menţionat că la ediţiile precedente, mulţi au venit cu corturile, delectându-şi papilele gustative cu produse culinare deosebite, începând cu cunoscutele plăcinte pădureneşti, dar şi cu vestitul vinars ori virşli şi alte bunătăţi. Aşa că nici acum nu vor lipsi toate acestea. Managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, Ciprian Roman (foto), a transmis că „Drăgan Muntean a fost şi va rămâne un puternic nucleu care ne uneşte. Mă bucur să constat că avem şansa să ducem mai departe tradițiile, fiind susţinuţi de conducerea Consiliului Judeţean pentru a putea materializa astfel de manifestări de mare valoare culturală şi spirituală. Vă așteptăm să petrecem împreună un final de săptămână în care cântecul și jocul popular vor fi urcate pe piedestalul cel mai drag sufletului nostru. Festivalul nu doar că are rădăcini îndelungate, ci și un răsunet care nu trebuie oprit, vreodată”, a precizat acesta.