Categories: Editorial

Pălitura „bunicuţei”

Niciodată n-am făcut uz, nici în scris, nici în cadrul unor conversaţii, de porecla „bunicuţa”, dată lui Ion Iliescu. Este drept, nu este singura poreclă purtată de fostul preşedinte al României, dar aceasta este cea mai des uzitată. N-am folosit-o, deoarece am considerat că Iliescu – indiferent de unele greşeli pe care le-a făcut, indiferent de faptul că, deşi a schimbat demult salopeta proletară cu costumul de social-democrat european, mai are câteodată reflexe de activist comunist – este şi astăzi, la vârsta sa înaintată, unul dintre cei mai lucizi, mai serioşi şi mai buni oameni politici din România.
O fac astăzi, şi chiar din titlul dat comentariului meu, tocmai pentru a sublinia cât de mult au greşit cei care l-au cadorisit pe fostul preşedinte cu porecla „bunicuţa”, considerându-l terminat din punct de vedere al luptei politice, numai bun de scos la reformă. Ieri, Ion Iliescu a dovedit încă o dată că este un politician extrem de abil, care ştie să te lovească în moalele capului când ţi-e lumea mai dragă. Ieri, „bunicuţa” i-a dat o lovitură „prostănacului”, de pe urma căreia s-ar putea ca acesta să piardă şi alegerile pentru preşedinţia PSD.
Prin anunţul că se retrage din toate funcţiile deţinute în partid, se pare că Ion Iliescu a întors cu 180 de grade soarta alegerilor din PSD. Anunţul preşedintelui de onoare, fondatorul partidului, a provocat nu doar emoţii, ci un cutremur în PSD. Reacţiile fruntaşilor de la nivel naţional ai partidului, dar şi ale celor de la nivel local, ale delegaţilor la congresul de sâmbătă au fost cele scontate de Ion Iliescu. Cei care susţineau votul pe echipe, promovat de Mircea Geoană şi acoliţii săi, au bătut imediat în retragere – inclusiv unele persoane din echipa acestuia – afirmând că, într-adevăr, Iliescu are dreptate, schimbarea statutului şi votul pe echipe este neavenit, va duce la constituirea de grupuri de interese în jurul unor lideri, care se luptă între ele pentru conducerea de partid. Deci, la slăbirea partidului şi, în final, la divizarea acestuia.
Prin urmare, potrivit declaraţiilor mai multor lideri social-democraţi locali, mai mult ca sigur că la congresul de sâmbătă nu se va mai pune problema votului pe echipe. Ceea ce îl pune pe „prostănacul” Geoană cu spatele la zid, el fiind obligat să-şi schimbe toată strategia făcută pentru câştigarea alegerilor în partid. Şi nu cred că mai are nici timpul, nici puterea necesară să o facă. Mai ales că va trebui acum să ţină piept nu doar contracandidaţilor săi, dar şi lui Ion Iliescu, simbolul acestei formaţiuni politice. Mai ales că deja s-au auzit voci în partid, care i-au cerut lui Mircea Geoană să se retragă din cursa pentru preşedinţia PSD.
Deci, nu cred că greşesc, dacă afirm că pălitura „bunicuţei” s-ar putea să-i fie fatală „prostănacului”. Lovitura dată ieri de Iliescu lui Geoană l-ar face pe acesta să piardă preşedinţia PSD. Dar, l-ar putea scoate şi din prim-planul politicii româneşti.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Mirciulica, partial ai dreptate. Gestul lui Ion Iliescu are un efect dar nu asa cum spui tu. Sunt necesare cateva intrebari. In anul 1997, dupa ce PDSR a pierdut alegerile prezidentiale si parlementare, Ion Iliescu si Adrian Nastase de ce nu s-au retras ? De ce nu au acceptat si alti contracandidati pe posturile lor la congresul PDSR ? In anul 2004 cand Adrian Nastase a pierdut alegerile prezidentiale de ce a devenit presedintele Camerei Deputatilor si nu si-a dat demisia din fruntea PSD ? Acum, conform principiilor democratiei e nevoie de demisii, de mai multi candidati pe fiecare post, etc. Aseara la un post tv Iosif Boda a spus un mare adevar. Daca acest gest il facea in anul 2004 era un adevarat senior al politicii romanesti. Amandoi au impresia ca fara ei moare partidul, ca sunt de neinlocuit. De fapt amandoi prin prestatia lor sunt niste jalnici. Ion Iliescu se poarta ca o domnisoara batrana pe care nu o cere nimeni de nevasta dar ea striga ca nu vrea sa se marite iar Adrian Nastase e un ridicol.
    P.S. Mircea Lepadatu, nu vorbi de transformarea comunistului ca si tu ai scris la Drumul Socialismului si stii si tu ce scriai.

  • PetreLupu1,cred ca numele tau este Petre Marginean.Comentariile tale ar fi valabile daca nu ai fi un mare mare mare mare mare mare mare demagog.Daca ma insel,scuze.

  • Domnule Petre Lupu 1,
    Mi-am propus sa nu intru in polemica, in acest spatiu, cu cititorii, dar dumneata, carcotas de profesie cum te dovedesti a fi, ma obligi pentru a doua oara sa intervin pentru a lamuri unele lucruri.
    In primul rand, referitor la proprietarul ziarului, esti intr-o mare eroare. La firma care editeaza Mesagerul hunedorean, exista mai multi asociati, iar numele lor pot fi gasite de oricine vrea la RC. Pot sa-ti spun doar ca subsemnatul este actionarul principal, cu peste 39 la suta din actiuni. Verifica la RC si vei vedea ca persoana la care tot faci referire ca fiind proprietarul ziarului nici nu figureaza printre asociati.
    In al doilea rand, niciodata n-am facut un secret din faptul ca am lucrat inainte de revolutie la fostul cotidian Drumul socialismului. Sti si dumneata ca pe vremea comunismului majoritatea publicatiilor erau de partid, iar cele putine care nu erau ale partidului, erau controlate strict de partid. Asa ca unde putea un jurnalist sa-si desfasoare munca, decat la o astfel de publicatie? De fapt, toti marii jurnalisti din ziua de astazi - nu ma refer la mine acum - au lucrat in presa dinainte de 1989. Ei sunt cei care au fondat noile ziare, televiziuni si posturi de radio, ei sunt cei care i-au scolit pe cei mai multi dintre jurnalistii aparuti dupa 1990. Acest lucru este valabil si in judetul Hunedoara. Si, fara falsa modestie,este valabil si pentru umila mea persoana, care dupa 1990 a creat si a condus cele mai de succes publicatii hunedorene, incepand cu Week-end Magazin,continuand cu Oglinda, Hunedoreanul si acum Mesagerul hunedorean.
    In rest, va doresc toate cele bune, stimate domn, si va multumin ca ne cititi zilnic.

  • Draga Mircea Lepadatu, eu nu ti-am reprosat ca ai lucrat la Drumul Socialismului, nici ca ai facut secret din asta, ci faptul ca erai malitios la adresa lui Ion Iliescu, spunand ca si-a schimbat salopeta de comunist si a imbracat costumul de social-democrat. Sigur ca daca ai lucrat acolo trebuia sa indeplinesti diverse ordine ca nu se putea altfel. Dar nu erai obligat sa lucrezi acolo puteai merge, de exemplu, pe un santier. Se castiga bine acolo. Nu ? Tu nu ai aruncat imbracamintea de ziarist comunist si ai imbracat haine de neoziarist ? Chiar tu o spui. Nu am negat calitatile tale in general ci faptul ca, uneori, nu ai substanta sau o lungesti mult fara rost. Nu sunt Petre Marginean, pe el nu-l duce mintea sa discute profund.

  • Mai du-te mai Petre Lupu 1,nu esti Marginean esti Firczak.Diaconescu nu le poate sti el singur pe toate.

  • Ma distreaza incercarile tale de a descoperi cine sunt. Daca as fi cine spui ca sunt de ce sa il apar pe Mircia Munteanu ? De ce sa il atac pe Molot ? De ce ? de ce ?, etc... De Firczak am auzit dar nu stiu la ce Diaconescu te referi. Si in definitiv care este problema oricine as fi ? Sunt Petre Lupu, sunt jurist.

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ

15 ore ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

2 zile ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

4 zile ago