Politica si administratie

Până în 2020, în Deva vin investiţii de 100 de milioane de euro

Interviu cu Florin Oancea, primarul municipiului Deva

Sorina Popa

La un an de la preluarea mandatului de primar al reşedinţei de judeţ, Florin Oancea (foto) a acordat un interviu cotidianului nostru.

  • După un an de la preluarea mandatului de primar al reşedinţei de judeţ, vă rog spuneţi-ne câteva din proiectele realizate pe care le consideraţi importante.
  • Deşi un an nu este o perioadă foarte lungă de timp, totuşi am reuşit, împreună cu echipa mea din primărie, să realizăm câteva proiecte importante pentru comunitatea deveană. Voi începe cu noul mall de servicii de taxe şi impozite locale, dat în folosinţă în acest an. Asta a însemnat un salt calitativ pentru cetăţeni. A fost foarte bine primit şi cetăţenii pot să-şi achite taxele şi impozite într-un loc modern.
    Transportul public local a fost cumpăna primului meu an de mandat. Am deblocat însă situaţia în cinci zile. De acolo, am intrat în normalitate. Avem acum un transport public de o calitate mai mare, la fel ca la Timişoara. În perioada următoare, în ianuarie, februarie 2019, vom aduce 12 autobuze euro 5. Clar va fi o creştere a calităţii transportului public local, pentru că cele închiriate de la Primăria Timişoara sunt euro 3. Apoi, până în 31 decembrie 2018 depunem proiectul pentru mobilitate urbană, pentru achiziţionarea de autobuze electrice, proiect care va fi implementat în doi-trei ani.
    Alt obiectiv în curs de implementare este iluminatul public. Am început procesul de înlocuire de corpuri vechi cu LED-uri. În acest an, aproximativ 40 la sută din corpurile vechi de iluminat au fost înlocuite. Toate străzile din Deva vor avea LED-uri în anul viitor. Asta înseamnă o reducere a costurilor şi o creştere a calităţii iluminatului în oraş. Mă interesează ca Deva să fie luminată bine şi să fie un oraş sigur.
    Am continuat extinderea de utilităţi. La începutul mandatului am spus că nu e normal ca în Deva să avem străzi unde să nu fie utilităţi.
  • Ce obiective mai aveţi în program pentru anul viitor, deoarece acest an se încheie peste câteva zile?
  • Foarte important, vrem să facem parcări supraterane, una în spatele fostei Poştei Vechi, cu 300 de locuri de parcare. Asta va fluidiza traficul. Încă două parcări supraterane le vom face în alte cartiere ale oraşului.
    O altă situaţie care mă frământă este aceea că sunt diferenţe între cartiere. În fiecare cartier vrem să facem investiţii, încât şi cei care locuiesc la periferia municipiului să aibă aceleaşi condiţii ca şi cei din centru. Mă preocupă acest lucru.
    M-a interesat, de asemenea, să ducem la bun sfârşit toate proiectele pe fonduri europene. Pot să spun că nu am pierdut nici un proiect, pentru o parte am semnat contractele de finanţare, pentru altele urmează.
  • Aţi declarat în repetate rânduri că zona de la poalele Cetăţii va fi dezvoltată. Ce aveţi în plan cu zona respectivă?
  • Am achiziţionat un teren de trei hectare pentru noua bază auto şi noua bază a SPÎGM, care în prezent funcţionează la baza Cetăţii. La anul vom demola toate clădirile în care a funcţionat serviciul de întreţinere a municipiului pentru a construi ceva nou. Pentru că în 2019 vrem să investim în zona Pieţei Cetăţii. Acolo este zona turistică de bază a oraşului. De aceea, mutăm SPÎGM ca să degajăm zona. Vom extinde Aqualandul, e nevoie de un bazin mai mare pentru înot, un bazin olimpic. Pentru asta, mergem pe două variante de finanţare, fie din bugetul local, fie de la Agenţia Naţională de Investiţii.
  • Aveţi multe în plan, dar ştim cu toţii că este un drum lung de la demararea unui proiect şi până la finalizarea lui…
  • Din păcate, legislaţia actuală nu încurajează investiţiile. De la identificarea unei probleme şi până la rezolvarea ei sunt nişte paşi obligatorii pe care trebuie să-i facem, iar timpul este foarte lung. În primul rând, e nevoie să găsim sursa de finanţare. Ca să rezolvăm diferitele probleme, pentru 2019 trebuie să bugetăm mai întâi studiile de fezabilitate. Dar, până la rectificarea din vară, nu putem trece la următoarea etapă. Doar în iulie putem aloca resursele bugetare pentru execuţie. Dacă mai sunt şi contestaţii la licitaţii, lucrările pot demara în iarna lui 2019. Finalul lucrărilor va fi în 2020. Nu pot fi bugetate investiţiile în totalitate. Adică, ceea ce se poate face în şase luni, de fapt, durează un an şi jumătate.
  • Mai aveţi modelul Oradea de administraţie?
  • Da, Oradea este cel mai bun model pentru o administraţie de succes. Modelul municipiului Oradea se pretează pentru Deva. Eu sunt interesat să preiau proiecte de la Oradea, Timişoara, Arad, Alba, Cluj. Veţi vedea că multe proiecte din aceste oraşe le vom adapta la noi în oraş. În egală măsură, Deva trebuie dezvoltată în funcţie de specificul oraşului. Am declarat când am preluat mandatul că până în 2020, în Deva vor fi investiţii de 100 de milioane de euro şi 1.000 de noi locuri de muncă. Avem deja o investiţie de 40 de milioane de euro, la ieşirea înspre Hunedoara. În ianuarie 2019 voi face o conferinţă de presă împreună cu investitorul şi va afla toată lumea despre ce este vorba.
  • Ce i-aţi spune unui investitor care vrea să vină la Deva cu mulţi bani?
  • În primul rând i-aş spune că are celeritate în obţinerea avizelor şi autorizaţiilor pe care le eliberează primăria. Adică, în loc să emitem autorizaţiile în câteva luni, să scurtăm timpul la câteva zile. Le-am spus angajaţilor să nu condiţioneze cu nimic investitorii. Îmi doresc ca oamenii să investească, pentru că, mai departe, ei sunt ambasadorii noştri.
Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Frumos, dar cu sala polivalenta noua prin Fondul National de Investitii din zona Cristur cum ramane? Cu piscina olimpica noua e foarte buna ideea. Craciun Fericit

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago